Începe Festivalul Tudor Arghezi

Cea de-a XXXVI-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură ”Tudor Arghezi” își deschide porțile vineri, 20 mai. Vor avea loc lansări de carte, expoziții de artă plastică, dar și lansarea a două albume ”Tudor Arghezi-11 poezii”, unul în limba greacă, iar celălalt în limba maghiară. Bugetul alocat în acest an festivalului depăşeşte suma de 40.000 de lei.

Scriitori naţionali şi internaţionali vor ajunge la Târgu Jiu și Târgu Cărbunești vineri, 20 mai, cu ocazia deschiderii festivalului. Printre prezenţele de seamă ale festivalului amintim pe academicianul Katika Kulavkova din Macedonia. Cea de-a doua personalitate prezentă în Gorj este Xiao Xiao, o poetă din China care este și vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Chineză. ”Avem, de asemenea, oaspeți din Slovacia, din Franța, din Israel, Grecia. Această ediție se deosebeşte de celelalte ediţii prin faptul că există şi alte premiere, anul acesta vom lansa două albume ”Tudor Arghezi-11 poezii”, unul în limba greacă, este pentru prima dată când Tudor Arghezi este tradus în limba greacă, și unul în limba maghiară. Chiar miercuri, 12 mai, cele două albume au fost lansate la Târgul Internațional de Carte de la Salonic, din Grecia”, s spus Ion Cepoi, directorul Centrului pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Gorj.
Președintele de onoare al festivalului în acest an va fi șeful Uniunii Naționale a Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu. Tot în cadrul festivalului vor fi conferite patru titluri de cetățeni de onoare ai orașului Târgu Cărbunești. ”Pe 22 mai, la Târgu Cărbunești, se va vizita Muzeul Tudor Arghezi unde vor fi și portretele celor patru mari câștigători ai acestui festival, Xiao Xiao, Katika Kulavkova, Liviu Ioan Stoiciu și Alex Ștefănescu, care vor deveni, conform cutumei, și cetățeni de onoare ai orașului Târgu Cărbunești”, a mai spus Ion Cepoi.

Vizualizări: 1,634

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: