Închisoarea în care nu a ajuns nici un pesedist, pentru că are în ea doar nevinovați

Dacă vrei să vezi o imagine dezolantă a unui oraș, mai mereu poți să mergi la sigur într-un loc; același: la grădina zoologică. Niciodată, în istoria acestei specii ciudate (omul), nu a existat o invenție care să înfrângă mai categoric, mai temeinic și mai ireversibil spiritul uman. Orice vizită într-un asemenea loc care simbolizează în același timp pierderea oricărei speranțe, depresia, sedentarismul, disperarea, privarea de libertate și în general încălcarea celor mai elementare drepturi, este garantată să provoace depresie și angoasă. Așa că nu mă pot abține de la a vă întreba: de ce încă există grădini zoologice? Pentru cine sunt?

Pentru copii sigur nu. Dacă vrei ca fiu-tu sau fie-ta să-și facă o idee cât se poate de proastă despre animale și despre viață în general, du-i la o grădină zoologică. Vor vedea tigri trăind într-un spațiu similar celui oferit de-o garsonieră din Titan. Vor ști cum arată un tigru? Mda, un tigru anchilozat și cu mușchii atrofiați, deci nu chiar, mai degrabă vor ști cum arată o pisică tristă și jigărită, dar în dungi. Nu-mi pasă că copilul tău se distrează la zoo; e copil, ce să știe el? Dar tu ești adult, așa că stai dracului acasă. Că riști inclusiv să te oprească ăia acolo, la cât de bou ești.

Dar, ca să răspund la întrebare: am dat (în mare parte împotriva voinței mele) o tură de grădină zoologică din Craiova. Am înțeles că grădinile zoologice sunt făcute exclusiv pentru târleții care au ajuns la treapta aia evolutivă în care își propun să scoată din sărite animalele. În fața mea, trei maimuțe craiovene dintre care una cu părul oxigenat s-au urcat pe FIECARE gard și au ȚIPAT/SCUIPAT/ARUNCAT CU CHESTII în FIECARE animal. Asta mi s-a părut atât de profund uman încât mai că m-a înveselit puțin. Partea care mi s-a părut un pic tristă este că nici măcar maimuțele nu i-au băgat în seamă, ci au stat cuminți pe cuștile lor și i-au privit cu ochi mari. Măcar dacă oxigenații ar fi plecat la casele lor cu regretul că în ziua aia n-au reușit să perturbe nici un macac. Dar nu cred, pentru astfel de sentiment ar fi nevoie de-o boare de inteligență.

PSD-ul, pentru că sunt pățiți, militează de la câștigarea alegerilor pentru condiții mai bune de detenție. Foarte bine, e corect. Dar nimeni nu vorbește despre deținuții fără vină care îndură condiții cu mult mai oribile: animalele. De ce nu vorbește nimeni despre animale? Pentru că nu există, biologic vorbind, animale în PSD. Există doar multe animale din punct de vedere moral, dar nu e suficient. Din păcate.

Vizualizări: 353

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: