„Incident periculos” în Valea Jiului

O nouă aprindere de gaz metan s-a produs ieri dimineaţă la o mină din Valea Jiului, fără a fi înregistrate victime omeneşti. În ciuda acestui „amănunt”, conducerea Companiei Naţionale a Huilei a dat dovadă de o secretomanie cu care jurnaliştii nu au mai avut de-a face de ani buni.

Şefii CNH s-au limitat la emiterea unui comunicat de presă, după care s-au închis în birourile de la Exploatarea Minieră Paroşeni, de unde nu au mai ieşit decât ieri după-amiază târziu de tot. Jurnaliştii au fost lăsaţi la poarta unităţii, pe care, culmea, nu au avut voie să o filmeze sau să o fotografieze decât în anumite condiţii. Agenţii firmei de pază au fost extrem de „exigenţi” cu cameramanii sau fotoreporterii care au încercat să imortalizeze sigla unităţii, aceştia precizând că aşa au ordin de la şefi şi că „aşa scrie la lege” şi la îndatoririle care le reveneau lor. Despre discuţii cu minerii nici nu poate fi vorba, aceştia dispărând din faţa jurnaliştilor mai repede ca din faţa exploziei. Eventualele discuţii s-au purtat fără a se face înregistrări, aceştia justificându-şi reţinerea în a oferi informaţii prin faptul că îşi riscau locurile de muncă.

Şi totuşi, în subteran s-a produs o mică explozie, aşa cum reiese şi din comunicatul de presă al CNH.  Evenimentul înregistrat ieri este apreciat în documentul respectiv ca fiind  "un incident periculos (cel mai probabil aprindere de metan), în zona abatajului complex mecanizat, panoul 2, stratul 3, bloc V, felia I-a". Minerii au fost evacuaţi imediat din subteran, programul de lucru oprindu-se brusc. La sute de metri adâncime au coborât însă specialişti în securitate minieră şi reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara. De altfel, şeful serviciului din Petroşani al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara, Ileana Bodea, a fost singura persoană care, pentru câteva minute, a ieşit ieri din sediul EM Paroşeni pentru a oferi amănunte jurnaliştilor care au tremurat pe la poarta minei ore în şir.

Incidentul s-a produs în zona viitorului şef al CNH

Bodea susţine că, în momentul producerii exploziei, în mină se aflau mai multe persoane. dar niciuna nu a fost rănită. Şeful ITM Petroşani a declarat că explozia a fost de intensitate redusă şi s-a produs la o adâncime de peste 450 de metri. Conform acesteia, un miner ar fi observat la depărtare, în galerie, semnele unei aprinderi de metan, fapt care explică de ce nu au fost persoane rănite. Întreg personalul aflat acolo a fost adus la suprafaţă, conform procedurilor pentru astfel de situaţii, fiind evitată o eventuală producere a unei noi explozii în care să fie implicaţi şi mineri. Exploatarea de la Petrila este, oricum, una dintre cele care a beneficiat de modernizări în ultimii ani, fapt pentru care aici nici nu au fost înregistrate accidente de muncă deosebite. Interesant este că accidentul s-a produs în plin scandal al încercărilor actualei puteri de a-l schimba pe directorul general al CNH, Daniel Surulescu, în locul acestuia fiind preferat nimeni altul decât Nicolae Drăgoi, şef se sector aeraj la EM Petrila. Surulescu a venit ieri după-amiază la Petrila, fără să stea de vorbă cu jurnaliştii, el rămânând în funcţie şi după explozia de la Petrila, soldată cu 13 morţi şi tot atâţia răniţi de la sfârşitul anului trecut. Interesant este însă că, în Vale, Surulescu a rămas şef la CNH până acum pentru că liderii locali ai PSD s-au certat între ei despre locul din care să provină directorul general. În lipsa unui scandal cu cei de la PDL, social-democraţii au inventat nevoia ca şeful cel nou să fie din vestul Văii Jiului, pe considerentul că estul ar fi fost mai avantajat din acest punct de vedere în ultimii ani. Deocamdată însă minerii intră în subteran tot cu gândul la pungile de gaze şi la „incidentele periculoase” de care ar putea să aibă parte în orice clipă, fără să le pese prea mult de certurile dintre pesedişti.

Vizualizări: 90

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: