Incursiune în cercetarea arheologică din județul Gorj

Săptămânala emisiune ”Cine a fost odată-n Gorj” prezentată de  GORJ TV prilejuiește telespectatorilor o întâlnire cu cercetătorul Gheorghe Calotoiu, cel care prezintă cele mai importante descoperiri arheologice din județul Gorj din ultimele decenii. Istoricul gorjean are în spate peste 35 de ani de muncă pe șantierele arheologice, timp în care a condus cercetări pe circa 90 de asemenea locații, toate în județul Gorj.

Telespectatorul va fi purtat cu ajutorul imaginilor filmate, al fotografiilor și al schemelor de specialist prin tot județul, de la Bumbești-Jiu la Telești-Drăgoești, Vârtopu-Ciuperceni, Polovragi, Vierșani-Jupânești, Țicleni, Socu-Bărbătești, Seaca-Logrești ș.a. Dr. Gheorghe Calotoiu, poate cel mai important arheolog gorjean aflat în activitate, are mai multe cărți dedicate acestor cercetări: «Mărturii arheologice în Gorj», «Prima epoca a fierului în nordul Olteniei», «Aşezări traco-geto-dacice în bazinul mijlociu al Jiului» ,«Necropole tumulare în Gorj: Vârtopu-Ciuperceni, Teleşti-Drăgoeşti»“ș.a. De asemenea, specialistul gorjean a publicat sute de articole în diverse reviste de specialitate dar și în ziare cu apariție cotidiană sau săptămânală.

 Prin munca arheologilor gorjeni și a cercetărilor lor sistematice s-a ajuns la descoperirea complexului de fortificații romane de la Bumbești Jiu, a castrelor cu val de pământ de la Cătunele, Pinoasa-Vârț, precum și a așezărilor civile romane de la Săcelu, Ciocadia, Tg-Jiu, Slobozia – Bârsești, care atestă o viață română intensă, fapt ce va duce la o simbioză daco-romană, etapă importantă în formarea poporului român. Despre ce înseamnă arheologia gorjeană la acest moment informații în emisiunea ”Cine a fost odată-n Gorj”.

Iubitorii muzei Clio au șansa să afle foarte multe informații importante despre descoperirile arheologice din județul Gorj luni, 29 august 2011, la ora 19.00.

Cornel ŞOMÂCU

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: