Înghite medicamente de 20 miliarde de lei pe an pentru a putea trăi

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătatea Gorj decontează lunar reţete de miliarde de lei vechi. Un singur gorjean care suferă de boala Gaucher primeşte în fiecare lună medicamente gratuite în valoare de un miliard şi jumătate, printr-un program naţional de sănătate. Şi gorjenii care suferă de boli cronice cum ar fi hepatita de tip C şi diferite forme de cancer, beneficiază lunar de reţete de aproximativ 100 de milioane. Pe lângă aceşti bolnavi sunt şi gorjeni care profită de faptul că se eliberează reţete gratuite şi compensate şi merg la medicii de familie şi le cer medicamente.

Iunie a fost ultima lună când farmaciile din Gorj au eliberat reţete gratuite şi compensate fără a avea plafon. Atunci aproximativ 49.600 de gorjeni au beneficiat de reţete în valoare totală de 29 de miliarde. La această sumă s-a adăugat şi valoarea medicamentelor eliberate prin Programele Naţionale de Sănătate, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate fiind nevoită să deconteze farmaciilor suma de 34 de miliarde de lei vechi.

„Probabil s-au eliberat reţete la presiunea pacienţilor fără să fie nevoie“

În luna august situaţia s-a schimbat pentru că a fost prima lună din acest an când farmaciile au avut plafon. În această situaţie medicii au eliberat 32.000 de reţete gratuite şi compensate în valoare de 20 de miliarde iar cu medicamentele prin programele naţionale s-a ajuns la suma de 27 de miliarde de lei. „Luna iunie a fost ultima lună când noi am dat libertate farmaciilor să elibereze medicamente în orice cantitate fără a avea plafon. Farmaciile au vândut fiecare cum au vrut fără nici un fel de oprelişte din partea noastră numai că am sesizat că a crescut fantastic consumul de medicamente aşa că am încercat să dăm lunar plafon în funcţie de bugetul pe anul acesta şi să repartizăm o anumită sumă  în raport cu posibilităţile noastre de plată. În această situaţie am făcut o comparaţie între luna iunie, când nu am avut plafon, şi luna august şi am observat că dacă mai mergeam fără plafon nu mai aveam bani pentru medicamente de mult. În iunie s-au consumat 29 de miliarde din fondul CJAS plus banii din programe iar în august s-au redus cheltuielile la 21 de miliarde din fondul de sănătate şi 27 cu banii din programele naţionale, am evitat puţin risipa şi a scăzut vizibil cantitatea medicamentelor vândute.  Probabil s-au eliberat reţete la presiunea pacienţilor fără să fie nevoie”,  a declarat Cosma Dumitrescu, directorul economic al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.

Un gorjean consumă medicamente de peste miliard de lei lunar

Un singur gorjean beneficiază lunar de reţete gratuite în valoare de aproximativ un miliard şi jumătate fiecare. El are 50 de ani, a fost medic şi are o fetiţă. Din nefericire a fost răpus de boala Gaucher, pentru care primeşte lunar reţetă gratuită printr-un Program Naţional în valoare de un miliar şi jumătate. În toată ţara mai sunt aproximativ 13 persoane care suferă de această maladie. „ Poate impresionăm pe toată lumea dar cea mai mare reţetă este în jur de 1 miliard şi jumătate pe lună,  reţetă care se  dă lună de lună. Avem un bolnav cu boala Gaucher, care primeşte reţeta printr-un program naţional de sănătate, banii nu vin de la fondul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Bugetul alocat anual pentru acest bolnav este de aproximativ 20 de miliarde pentru că tratamentul se dă în funcţie de greutatea corporală şi bolnavul are oscilaţii de greutate”, a povestit Cosma Dumitrescu.

Şi gorjenii care suferă de boli cronice precum hepatita de tip C şi diferite forme de cancer primesc reţete gratuite lunar în valoare de aproximativ 100 de milioane lei vechi. „Este urmat de afecţiunile hepatice şi de formele de cancer pentru că se dau medicamente foarte scumpe pentru aceste afecţiuni. Reţetele pleacă de la 70 de milioane cele mai ieftine şi ajung până la 170 de milioane lunar. Şi aici banii vin prin programele naţionale”, a mai spus Cosma.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj au avut întâlniri cu medicii de familie şi le-au explicat foarte clar să fie atenţi atunci când prescriu reţetele şi să scrie corect medicamentele. Totodată, medicii de familie sunt sfătuiţi să nu mai cedeze la insistenţele pacienţilor în prescrierea reţetelor.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: