Şefii de la Pinoasa ameninţă cu închiderea carierei miniere

Şefii de la Cariera Pinoasa spun că se va ajunge la închiderea activităţii, dacă sătenii nu acceptă condiţiile de expropriere. Chiar ieri, şefii de la carieră au negociat cu localnicii din satul Bohorelu, ale căror case sunt chiar lângă halda de steril. Deşi de tem că halda le va acoperi casele, oamenii refuză să semneze exproprierea în orice condiţii. „Nu mergem pe promisiuni, că alţii au avut încredere şi au fost minţiţi. Ni se promit angajări la CE Oltenia, iar apoi se fac că uită”, a spus un localnic.

Localnicii din satul Bohorelu, în special membrii familiei Văcaru, nu mai au liniște de când a început să ningă și văd cum halda de steril se apropie de gospodăria lor. Oamenii au purtat discuții cu cei de la Cariera Pinoasa, însă nu au încredere că dacă vor semna o convenție o să primească ceea ce li se promite. Din acest motiv, familia Văcaru nu poate risca să rămână sub cerul liber în mijlocul iernii. „Suntem cinci oameni într-o casă, iar halda de steril înaintează spre noi văzând cu ochi. Suntem disperați pentru că nu avem ce face. Nu avem unde să ne ducem, iar cei de la Complexul Energetic Oltenia ne ignoră pur și simplu. Vedeți ce vreme este și nu putem să riscăm să rămânem sub cerul liber, nu avem încredere în ei. Nu mai avem liniște, pentru că pământul tot înaintează spre casă și oricând casele ne pot fi acoperite. Am cerut să ne despăgubească cu bani sau să ne construiască o casă și să angajeze un membru al familiei. De 10 ani avem dosarele depuse, iar acum vor să ne constrângă să plecăm. Din cauza vremii nu putem face nimic. Ei nu îmi pot garanta că după ce eu semnez nu vine pământul pe casă”, a precizat Ana Văcaru.

Trăiesc cu zăpadă topită de două săptămâni

topeste_zapadaSituația aici este cu atât mai gravă cu cât localnicii din zonă au rămas fără apă după ce fântâna din sat a fost acoperită cu pământ. În aceste condiții, oamenii au început să topească zăpadă, pentru că vremea nu le permite să care apă de la kilometri depărtare. „Vreau să vă spun că am rămas fără apă de două săptămâni. Nu știm în ce parte să o luăm. Până să nu vină ninsoarea căram apă de la un kilometru jumătate, dar acum nu mai putem. Am ajuns să topim zăpadă ca să bem apă, să facem mâncare și să dăm la animale. A zis domnul Ciurel că ne trimite apă și pâine. La noi nu a ajuns nimic. Își bat joc pur și simplu. Fântânile s-au distrus pentru că s-au mișcat tuburile din cauza activității miniere și apa nu este bună de băut. E o tortură să stai aici”, a mai spus Ana Văcaru.

 Sunt amenințați să semneze

Oamenii sunt disperați pentru că nu știu ce să facă și se simt constrânși să semneze convențiile cu CEO. S-a ajuns chiar și la amenințări din partea administrației, iar sătenii cred că cei de la CEO au așteptat intenționat ca halda să ajungă lângă locuințe ca să-i constrângă pe oameni să plece. „Au ajuns să ne amenințe că, dacă nu semnăm, o să ne înconjoare cu halda de steril dacă nu vrem să plecăm. Ne presează acum iarna și primăvara că vin ploile și sunt inundații. Vine apa peste noi. Până acum de ce nu au vrut să negociem? Nu avem unde să ne ducem. Eu am dosarul de 10 ani și până acum l-au ținut pitit, iar acum când halda  s-a apropiat de case vor să negociem cum vor ei. Ei zic că după ce le dăm casa ne angajează, dar nu avem încredere, pentru că le-am mai dat o proprietate și nu au respectat nimic. Ei așteaptă să ajungă pământul pe case. Am anunțat și poliția, am luat legătura cu cei de la Carieră ca să nu mai haldeze spre noi. Am dat declarații la poliție tot noi, iar ei își văd de treabă. Nu îi interesează de noi. Când îi chemăm, vin și cu poliția că le este frică”, povestește Buzatu Dumitru.

Activitatea minieră poate fi sistată

Directorul Carierei Pinoasa, Gheorghe Mărășescu, împreună cu inginerul șef și directorul de la Investiții au fost ieri să discute cu sătenii, însă nu au avut sorți de izbândă în mijlocul oamenilor revoltați. Concluzia a fost însă una simplă: „O să sistăm activitatea”.

”Noi negociem acum cu familia Văcaru. Am discutat cu ei și le-am spus că le oferim o angajare la Complexul Energetic Oltenia, le-am dat o parcelă de teren la Drăgoieni, cu care au fost de acord pentru că au văzut-o, în schimbul unui teren de aici din sat, și bani aproximativ 200.000 de lei. Trebuia să vină să încheiem convenția și nu au mai venit. Acum înțeleg că vor să le reconstruim casa, ceea ce înseamnă o procedură de durată. În momentul în care vin să semneze angajăm o persoană și le dăm banii. Dacă nu ajungem la o înțelegere o să sistăm activitatea în zonă. O să le trimitem și apă, dar nu am știut că au probleme de acest gen”, a precizat Gheorghe Mărășescu, directorul carierei Pinoasa.

Vizualizări: 239

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: