Inspectorul Cornel Toma, pasionat de radioamatorism

Inspector în cadrul compartimentului de Resurse Umane al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj, Cornel Toma, are o pasiune mai rar întâlnită în judeţul nostru. Acesta a dezvoltat de copil o atracţie pentru radioamatorism, atracţie care a devenit mai târziu pasiunea vieţii care i-a adus şi multe satisfacţii. Deşi şi-a dorit extrem de mult să studieze electronica şi telecomunicaţiile, frecventând chiar în gimnaziu cursurile cercului de radio de la Palatul Copiilor, soarta a decis ca el să urmeze o facultate de fizică.

Cornel Toma a descoperit radioamatorismul încă din copilărie reuşind până în prezent să parcurgă toţi paşii pentru a deveni un radioamator cu acte în regulă. Şi-a achiziţionat chiar şi o aparatură performantă cu care reuşeşte să ţină legătura pe calea undelor cu foarte mulţi împătimiţi ai acestui sport din toate colţurile lumii. „Până la urmă este un sport tehnico-aplicativ în care radioamatorii comunică prin intermediul staţiilor radio cu alţi radioamatori din întreaga lume sau participă la concursuri specifice. Ca să fii radioamator autorizat trebuie să dispui de un certificat special obţinut în urma unui examen care îţi certifică competenţele în domeniu şi îţi permite obţinerea unei autorizaţii de emisie-recepţie. Sunt autorizat din 1988 ca radioamator de emisie recepţie”, a mărturisit Cornel Toma.

Prietenii pe calea undelor

Pasiunea pentru radioamatorism i-a adus foarte mulţi prieteni din toate colţurile lumii cu care comunică frecvent pe calea undelor despre diverse subiecte. „Sunt destui radioamatori în lume cu care mă cunosc numai pe calea undelor existând chiar relaţii de prietenie fără să fi avut ocazia să ne cunoaştem personal. De obicei comunicăm în limba engleză”, a precizat inspectorul Toma. Cunoştinţele în electronică şi-au spus însă cuvântul astfel că şi-a construit singur nu mai puţin de şase echipamente cu care a făcut mii de legături  după care din 1999 şi-a achiziţionat un echipament profesional pe care îl utilizează frecvent. „Echipamentele sunt staţii de emisie-recepţie destinate în special traficului de radioamatori în benzile de frecvenţe autorizate la care se adaugă accesorii. Preţurile unei staţii de radioamatorism încep de la 500-600 de euro până la 10.000 de euro dar ai satisfacţia comunicării cu o persoană aflată la sute de mii de kilometri de multe ori chiar pe câte o insulă izolată”, a declarat Cornel Toma. Până la ora actuală, Cornel Toma a vorbit cu radioamatori din peste 250 de ţări, în sens radioamatoricesc, prin ţări înţelegându-se anumite entităţi sau insule izolate. Printre cei mai cunoscuţi radioamatori din lume se numără şi regele Juan Carlos al Spaniei sau fostul rege Hussein al Iordaniei. „Modul de comunicare se poate face prin alfabet morse, prin voce sau moduri digitale prin intermediul calculatorului. Nu de puţine ori am participat şi la concursuri internaţionale de radioamatorism din plăcere şi am fost şi printre primii zece clasaţi”, a mărturisit Cornel Toma. Inspectorul de la ISJ Gorj este de altfel un împătimit al drumeţiilor montane străbătând de mai multe ori cele mai înalte vârfuri din ţară în special masivele Retezat, Parâng, Făgăraş şi Bucegi.

Vizualizări: 343

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: