Constantin Negrea: Trăieşte din pasiunea pentru flori

Un gorjean din Tălpăşeşti şi-a transformat pasiunea într-o afacere profitabilă. De peste 30 de ani face bani frumoşi din creşterea şi vânzarea florilor. Constantin Negrea spune că nu ar renunţa la activitatea sa pentru că “de se naşte ori de moare, fiecăruia îi trebuie o floare”. Dacă vreţi să vedeţi cum arată serele sale, acum la sfârşitul iernii, urmăriţi sâmbătă la Gorj TV, începând cu ora 10,00, emisiunea “Ora de agricultură”.

Constantin Negrea, în vârstă de 63 de ani, din satul Tălpăşeşti, este un iubitor de flori care de mai bine de 3 decenii şi-a transformat pasiunea într-o afacere. Deşi nu de puţine ori a avut pierderi însemnate, gorjeanul nu a renunţat, ba mai mult şi-a dezvoltat afacerea ajungând ca în serele sale să aibă aproximativ 3000 de fire de flori. “Această afacere a pornit de la o pasiune. Cu timpul am văzut că se pot obţine banii frumoşi din creşterea şi vânzarea florilor. Toate florile le ţin numai în ghivece pentru a-mi fi mai uşor să le comercializez. Am un calendar al lor şi ştiu când trebuie plantate fiecare. De exemplu, în perioada februarie - martie cresc zambile, primule şi panseluţe, după 15 aprilie îmi achiziţionez răsadurile de petunii curgătoare şi muşcate, iar în intervalul 25-28 iunie îmi vin butaşii de crizantemă. Toţi butaşii îi cumpăr din Germania prin intermediul unei firme din Târgu Mureş”, a declarat Constantin Negrea.

Investiţii de peste 100 de milioane anual

Constantin Negrea cheltuieşte anual între 100-130 de milioane de lei vechi pentru amenajarea serelor şi achiziţionarea răsadurilor, pământului şi a  substanţelor. “Se cheltuiesc foarte mulţi bani pentru folie, substanţe şi răsaduri. Pământul pentru flori îl cumpăr tot din Germania pentru că al nostru nu este bun. Anual investesc între 100-130 de milioane de lei vechi. În ceea ce priveşte profitul acesta poate fi dublu sau pot exista pierderi şi să nu acopăr nici cheltuielile. Florile sunt foarte pretenţioase şi trebuie supravegheate foarte mult. Serele trebuie aerisite, iar dacă intervalul de timp nu este corespunzător pot apărea pierderi însemnate. Deja anul acesta s-a estimat la zambilă o pierdere de 30% deoarece bulbii care au venit din Olanda au fost trataţi, iar abia după ce floarea este plantată i se observă boala”, a mai precizat Constantin Negrea. Cu toate acestea gorjeanul spune că nu ar renunţa la această afacere. “Nu aş renunţa la această activitate deoarece de se naşte ori de moare fiecăruia îi trebuie o floare”, a menţionat Constantin Negrea.

Soţia vorbeşte cu florile

Constantin Negrea spune că cel mai mare ajutor al său este soţia care nu numai că vorbeşte cu florile, dar le şi îngrijeşte foarte mult. “Cel mai mare ajutor al meu este soţia. Aceasta ciupeşte florile pentru a le ajuta să se ramifice şi totodată vorbeşte cu ele: le mângâie şi le ceartă atunci când se încep să se pălească”, a declarat gorjeanul.

Constantin Negrea speră ca de Ziua Îndrăgostiţilor, Dragobete, 1 şi 8 Martie să facă banii frumoşi din vânzarea florilor. ”Duminică, înainte de Ziua Îndrăgostiţilor, ies cu flori pe piaţă pentru prima dată din acest an. Sper să se vândă foarte bine zambilele în ghivece pentru că eu am întotdeauna preţurile cele mai mici. Acum până după 8 Martie este perioada în care vânzările la flori vor creşte semnificativ.   

Vizualizări: 437

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: