David Beuran, elevul care a adus Gorjului o menţiune la fizică

A primit peste 50 de diplome la concursurile şi olimpiadele şcolare la care a participat, dar menţiunea obţinută în acest an la Olimpiada Naţională de Fizică este premiul la care ţine cel mai mult. David Beuran este elev în clasa a VIII-a la Şcoala Generală „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu şi este singurul elev de generală din Gorj care a reprezentat judeţul la faza naţională olimpiadei de fizică, ce a avut loc la Arad.

Din curiozitatea de a descoperi cum funcţionează lucrurile în lumea înconjurătoare s-a înscris la un cerc de electronică la Palatul Copiilor când era în clasele primare. De atunci nicio materie nu a rămas neexplorată de elevul ajuns acum în clasa a VIII-a. În timp a obţinut premii la concursuri de biologie, fizică, limba română, matematică sau chimie. „Îmi doream de mult să înţeleg anumite fenomene, iar acest lucru a fost posibil o dată cu trecerea anilor. Gândesc lucrurile practic şi îmi plac lucrurile care sunt demonstrate, nu cele care sunt emise doar ca teorii. Când eram mic îmi plăcea să fac unele montaje electrice şi circuite electronice. Chiar şi în acest an am lucrat cu circuite electrice în laboratorul de fizică al şcolii pentru a mă pregăti pentru faza naţională”, declară David. Chiar dacă pentru unii fizica şi chimia înseamnă tocirea unor formule, pentru David totul ţine de logică. „Fizica nu este o materie grea, doar trebuie să înţelegi fenomenul logic. Acest lucru pare foarte dificil. Mai bine spus pentru a înţelege fizica trebuie să ai o logică destul de bună şi să-ţi doreşti foarte mult lucrul acesta”, mai spune elevul.

O altă ştiinţă pe care a descoperit-o abia în urmă cu un an şi la care a devenit olimpic judeţean este chimia. „Fizica şi chimia sunt două materii care îmi plac foarte mult şi pe care, dacă aş putea, le-aş studia ca pe o singură materie. În opinia mea chimia este ca un rebus. Pentru reacţiile dorite trebuie să foloseşti substanţele potrivite”, explică David Beuran.

Şi-a cumpărat microscop

Deşi este uşor de povestit, pregătirea pentru o olimpiadă naţională înseamnă muncă susţinută. „Sunt zile în care lucrezi mai mult şi zile în care lucrezi mai puţin, în funcţie de timpul tău liber. La liceu mă gândesc să urmez specializarea Matematică-Informatică deoarece în acest fel aş putea să aleg între o carieră în medicină sau în cercetare”, susţine David Beuran.

Pentru a-şi putea continua cercetările făcute la şcoală şi acasă, părinţii i-au cumpărat un microscop şi un telescop. „Ţin foarte mult la cele două instrumente. Cu telescopul obişnuiesc să mă uit pe cer în timpul verii pentru a depista anumite constelaţii, iar microscopul îl folosesc pentru a studia preparate din diferite ţesuturi”, mai explică acesta.

Vizualizări: 378

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: