Instalaţie de captare a bioxidului de carbon, la Turceni

Complexul Energetic Turceni vrea să ducă la bun sfârşit un proiect unicat pentru România. Este vorba de o colaborare între complex, Romgaz şi Transgaz în vederea construirii unei instalaţii de captare a CO2, amplasată pe blocul energetic nr.6. Proiectul ar putea fi finalizat în anul 2015, între timp acesta obţinând deja un punctaj maxim într-o fază de selecţie la nivel naţional. Conducerea Complexului Energetic Turceni spune că dacă s-ar construi această instalaţie nu ar mai polua deloc cu blocul 6, deci nu ar mai fi nevoie de certificate verzi pentru acest bloc energetic.

Proiectul unicat la nivel naţional îşi propune captarea dioxidului de carbon rezultat de la blocul energetic nr. 6, astfel încât s-ar reduce considerabil numărul certificatelor verzi ce trebuie achiziţionate. Directorul general al Complexului din Turceni, Octavian Graure, spune că în luna septembrie reprezentanţi legali ai Ministerului Economiei şi Ministerul Finanţelor se vor deplasa la Bruxelles în vederea obţinerii aprobării. „Suntem într-o colaborare cu Transgaz şi Romgaz pentru că am obţinut un punctaj maxim într-o fază de selecţie pentru realizarea unui proiect unicat pentru România. Vrem să realizăm în cadrul complexului Turceni cu amplasament pe blocul energetic nr.6 o instalaţie de captare CO2. Am avut o prezentare şi anul acesta la Turceni, iar la nivelul lunii septembrie reprezentanţii legali din Ministerul Economiei şi Finanţelor se vor deplasa la Bruxelles pentru obţinerea aprobării acestei lucrări”, a declarat Octavian Graure, directorul CE Turceni.

CE Turceni nu are surse de finanţare

Realizarea instalaţiei de captare a CO2 are însă şi un impediment. Complexul Energetic Turceni nu poate asigura sumele necesare finanţării, aşa că se caută tot felul de colaborări la nivel internaţional. Instalaţia de captare CO2 este cu atât mai importantă cu cât este singura la nivel naţional. Conducerea CE Turceni are însă speranţe ca şi echipa de coordonare a instalaţiei să facă parte tot din complex. „Problema e cu sursa de finanţare, complexul nu dispune de ea şi încercăm cu ajutor internaţional, cu diverse colaborări să obţinem sumele necesare. Dacă se va realiza va fi foarte bine. Proiectul e făcut, este o echipă constituită cu oameni de la Transgaz, Romgaz şi Turceni şi discutăm de constituirea unei unităţi speciale care va fi coordonată, sper, din cadrul complexului Turceni”, a declarat Octavian Graure.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: