Instalaţie de un miliard de euro la CE Turceni

Primul proiect romanesc demonstrativ privind captarea si stocarea dioxidului de carbon (CO2) valorează circa un miliard de euro şi va fi implementat la CE Turceni. Tudor Şerban,  consilier al ministrului economiei, a precizat ca autorităţile romane vor sa acceseze fonduri prin Programul european NER 300, astfel încât acestea sa  acopere 50% din valoarea proiectului. Acesta  a precizat ca proiectul ar putea fi pus in funcţiune din 2015 şi este destinat pentru blocul numărul 6 de 330 megawaţi la CE Turceni, aflat in proces de reabilitare.

Proiectul presupune captarea a circa 1,5 milioane de tone de CO2 pe an si stocarea la mai mult de 800 de metri sub pământ, pe o raza de maxim 50 de kilometri  fata de Complexul Energetic Turceni, centrala cu funcţionare pe cărbune.
Tudor Serban a mai spus că la implementarea proiectului va participa şi Romgaz, operatorul instalaţiei de stocare geologica si Transgaz, operatorul reţelei de transport. "Ultimele evenimente din Japonia au creat din nou bulversări importante si pot sa vorbesc de modificări de strategii in toate tarile lumii  (...) cărbunele va constitui in continuare una dintre cele mai importante energii primare", a mai spus Tudor Serban.

Potrivit datelor tehnice, emisiile de dioxid de carbon de la Turceni ar putea fi reduse cu minim 85% prin aceasta instalatie de captare.

Acesta a precizat ca acest proiect, denumit Getica CCS, este unul dintre primele zece din Europa. Global CCS Institute din Australia a oferit un grant de 2,5 milioane de euro pentru elaborarea studiului de fezabilitate. Studiul este in curs de elaborare.

La nivel naţional, totalul emisiilor de dioxid de carbon este de 24,5 milioane de tone/an.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: