Instanţele de judecată au un nou portal on-line

Justiţiabilii din toată ţara, deci inclusiv din Gorj, au la dispoziţie de acum încolo o nouă variantă a portalului on-line creat de Ministerul Justiţiei pentru afişarea dosarelor aflate în curs de judecată sau pentru care s-au dat deja sentinţe definitive din partea magistraţilor. Noul portal diferă faţă de cel vechi în primul rând prin faptul că a devenit „albastru”, culoarea vechiului portal fiind cea portocalie.

Instanţele de judecată încearcă, astfel să ţină pasul cu tehnica modernă, mai ales că tot sistemul creat pentru noul portal a costat o grămadă de bani la nivel naţional. Spre deosebire de vechiul portal, cel nou nu mai afişează ultimele zeci de dosare înregistrate la nivelul unei instanţe de judecată, căutarea unui dosar făcându-se strict în baza unui nume sau a unui număr unic. Noul portal oferă însă posibilitatea căutării unui nume sau număr de dosar nu doar la o anumită instanţă, ci la toate instanţele din ţară, punctul minus la aceste căutări fiind faptul că rezultatele afişate sunt expuse fără nici un criteriu, găsirea unui dosar anume putând să ia apoi minute bune până când acesta este descoperit în mulţimea celor afişate.

De remarcat ar fi faptul şi că harta României este împărţită deja în nişte regiuni, în funcţie de aria de activitate a Curţilor de Apel, justiţiabilii având ocazia să se obişnuiască până la regionalizare cu noua împărţite existentă pe harta respectivă. Cine caută o instanţă din Gorj nu mai tastează numele judeţului ca înainte, ci trebuie să caute în aria de activitate a Curţii de Apel Craiova, respectiv pe Oltenia, după care este afişată o listă cu toate instanţele din regiune, din acest punct de vedere căutarea unei instanţe fiind mai greoaie decât înainte.

Chiar dacă noul portal este bine primit, în general, de către utilizatori, acesta nu reuşeşte să afişeze toate informaţiile necesare despre dosarele mai recente. Un exemplu concret îl reprezintă, în cazul Gorjului, dosarul, de exemplu, pentru că exemple sunt mai multe, cel cu numărul 3954/95/2013. Oricât aţi fi încercat să găsiţi ieri informaţii despre acest dosar aţi fi citit doar mesajul că nu s-a găsit nimic, ceea ce, evident, nu poate să însemne decât că dosarul nu există. Şi totuşi, nu vă lăsaţi păcăliţi pentru că, trăgând aer proaspăt în piept şi cu răbdare, veţi da peste dosarul respectiv la lista de şedinţe din 2 aprilie. Este dosarul femeilor de afaceri Aida Prisacă şi Carmen Alioani, pentru care s-a cerut arestarea preventivă şi pentru care noul portal al Justiţiei prezintă informaţiile de rigoare fără probleme. Problemele apar doar dacă veţi căuta numele celor două şi numărul dosarului pentru că nu veţi găsi nimic despre acest caz nici la Curtea de Apel Craiova, acolo unde s-a judecat apelul în urma cărora cele două au rămas în libertate şi care, cu puţin efort şi alte criterii de căutare, poate fi descoperit pe portalul instanţei. Iar exemple de acest gen mai pot fi descoperite pe noul portal, care, din acest punct de vedere, este mai puţin performant decât cel vechi şi portocaliu… totul putând fi pus însă pe seama faptul că baza de date nu a fost complet actualizată şi sincronizată pentru accesul justiţiabililor la ea.

Vizualizări: 279

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: