Instituţiile de cultură din Gorj, în parteneriat cu Serbia

Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, împreună cu Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean “Alexandru Ştefulescu, şi cu Ovidiu Popescu, directorul Centrul de Cultură “Constantin Brâncuşi” s-au întors dintr-o vizită de două zile, efectuată la sfârşitul săptămânii trecute în oraşul Vârşeţ din Serbia. Scopul vizitei a fost acela de a încheia parteneriate culturale şi economice cu sârbii.

La întâlnirile oficiale, sârbii au fost reprezentaţi de reprezentatul cultural al regiunii – Javor Rajaski, consilierul local Nicolae Moise, directorul Muzeului Varşeţ – Ana Medacovic şi directorul Centrului Cultural din Varşeţ – Nada Grozdanic. De asemenea, a fost prezent şi Alexandru Mureşan, consulul general al României la Vârşeţ. Parteneriatele vizează realizarea unor schimburi culturale, promovarea reciprocă a culturii şi artei din România şi Serbia, precum şi derularea de activităţi comune pentru valorificarea oportunităţilor de turism în cele două zone. “Parteneriatele reprezintă o posibilitate de export cultural românesc. De asemenea, sprijinul sârbesc este binevenit pentru promovare înscrierii operelor lui Brâncuşi în patrimoniul UNESCO”, a declarat Ovidiu Popescu, directorul Centrului Cultural “Constantin Brâncuşi”. La rândul său, Muzeul Judeţean “Alexandru Ştefulescu” a încheiat un prim parteneriat cu o instituţie de profil din altă ţară. “Am încheiat un parteneriat cu Muzeul din Vârşeţ care are peste 300.000 de obiecte din toate domeniile. În perioada următoare vom merge acolo cu mai multe expoziţii de fotografie, cule şi obiecte de cult”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean “Alexandru Ştefulescu.

SPECTACOL

Parteneriatul cultural debutează cu un spectacolul susţinut la Vârşeţ de Ansamblul Artistic „Doina Gorjului” pentru a marca Ziua Naţională a României.

VIZITĂ

În luna decembrie o delegaţie sârbească va fi prezentă la Târgu Jiu pentru a definitiva agenda culturală a evenimentelor pentru 2012, iar în februarie 2013 Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” va organiza la Vârşeţ expoziţia multimedia „Istoria unui simbol naţional – Coloana fără sfârşit”.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: