Instituţiile publice gorjene ignoră legea colectării selective

Aproape toate instituţiile publice din Târgu Jiu au trecut cu vederea noua lege privind colectarea selectivă. Chiar dacă legea a fost publicată în Monitorul Oficial încă din 6 august, nici până în prezent autorităţile locale nu s-au conformat. Printre cei care au ignorat complet legea se numără Biblioteca Judeţeană şi Direcţia Judeţeană de Cultură.

Niciunuia dintre angajaţii celor două instituţii publice nu li s-a dat şansa să colecteze selectiv pentru că nu au fost achiziţionate încă containerele necesare. Potrivit conducerii celor două instituţii, principalul motiv pentru care nu s-au conformat a fost lipsa banilor dar şi a spaţiului de depozitare a containerelor. „Spuneţi-mi unde să le pun, să amenajez o cameră specială pentru ele- Pur şi simplu nu am găsit o soluţie încă, au zis că o să ne cheme la instruire şi de unde bani să achiziţionez containerele când eu trebuie să fac reduceri de cheltuieli. Oricum eu sunt convinsă că nici cei de la Polaris nu colectează selectiv, bag mâna în foc. Noi aruncăm gunoiul la asociaţia de proprietari de lângă noi şi plătim separat, unde să pun eu în instituţie atâtea containere, îmi dă mie primăria bani să le cumpăr”, a declarat Monica Vlădăianu, directoarea Direcţiei de Cultură Gorj. În aceeaşi situaţie se află şi Centrul pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale care funcţionează în aceeaşi clădire. Şi angajaţii acestuia continuă să arunce gunoiul ca până acum. „Ştiu de lege, ştiu ce prevede dar noi suntem chiriaşi aici şi trebuie să vedem ce decide Direcţia de Cultură. E adevărat că până acum nu au fost amplasate containerele şi noi aruncăm gunoiul ca înainte”, a declarat Ion Cepoi, directorul centrului. Directoarea Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” nu a dorit să precizeze decât că până în prezent nu a fost achiziţionat niciun container dar că în cele din urmă va respecta legea. „Nu am încheiat deocamdată niciun contract, nu avem niciun container de acest gen în instituţie dar o să vedem pe parcurs”, a declarat Olimpia Bratu, directoarea Bibliotecii Judeţene.

La primăria Târgu Jiu au fost luate deja măsuri pentru ca angajaţii săi să colecteze selectiv gunoiul. Containerele au fost amplasate în spatele primăriei iar femeia de serviciu are sarcina de a arunca acolo unde trebuie gunoiul. „Angajaţii au fost înştiinţaţi că trebuie să colecteze selectiv, nu am numit o persoană anume care să se ocupe de acest lucru, pur şi simplu femeia de serviciu când face curat aruncă gunoiul unde trebuie”, a declarat Ramona Evulescu, purtătoarea de cuvânt a primăriei. Legea a intrat în vigoare din 6 august şi precizează clar că directorii instituţiilor publice au obligaţia de a cumpăra containerele şi de a declara lunar cantitatea de gunoi colectată.

Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: