Întâlnirea parlamentarilor la CE Oltenia, reprogramată

Întâlnirea dintre conducerea CE Oltenia şi parlamentarii din Oltenia va avea loc vineri, 30 octombrie. Şedinţa stabilită iniţial pentru data de 22 octombrie a fost amânată deoarece confirmaseră participarea doar şase parlamentari din 35 invitaţi.

Subiectul pe care conducerea vrea să-l abordeze este legat de noile ţinte de decarbonizare şi energie din surse regenerabile ce au fost stabilite la Parlamentul European. Deputata Niculina Mocioi de la PNL a declarat că va participa la întâlnire pentru a afla ce solicitări are directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel. Şi Vasile Popeangă, deputat PSD, va participa la întâlnire. Totodată, acesta a declarat că grupul PSD îl va chema pe ministrul Energiei Andrei Gerea la o discuţie pentru a vedea care este stadiul strategiei energetice.

Întâlnirea de la CE Oltenia pare a fi tardivă dat fiind că la Parlamentul European  fost deja aprobată o rezoluţie care stabileşte termenii discuţiei din decembrie de la Paris. O rezoluţie pentru această întâlnire pe schimbări climatice a fost votată deja chiar şi de Daciana Ponta, soţia principalului susţinător al energie pe cărbune, aşa cum este prezentat premierul de liderii locali ai PSD. Însă foarte important este că Parlamentul şi Consiliul European au ajuns la o concluzie şi în privinţa adoptării unei rezerve de certificate carbon. Mecanismul va intra în vigoare în 2019 şi reprezintă un sistem care va lua automat de pe piaţă o parte din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră şi le va pune într-o rezervă, în cazul în care surplusul va depăşi un anumit prag. În această situaţie preţul certificatelor va creşte, iar pentru CE Oltenia va fi tot mai greu să le achiziţioneze. Dar dacă surplusul nu depăşeşte un anumit prag. certificatele vor putea fi readuse pe piaţă. Acest surplus de certificate este estimat la peste 2 miliarde. Comunitatea europeană doreşte reducerea emisiilor cu 40% până în 2030.

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: