Interzis în Piaţa Prefecturii pentru protestatarii din alte judeţe

Instituţia Prefectului a interzis pătrunderea în Gorj a protestatarilor din alte judeţe. Decizia luată de autorităţile locale a fost adusă şi la cunoştinţa reprezentanţilor a cinci confederaţii sindicale, după ce marţi seara aproximativ 50 de protestatari au fost evacuaţi de jandarmi din Piaţa Prefecturii. Reprezentanţii instituţiei spun că protestul nu a fost autorizat fiind organizat prin intermediul reţelelor de socializare. Ba mai mult, se pare că o parte dintre participanţi nu erau din Gorj.

Liderii cinci confederaţii sindicale din Gorj au fost convocaţi, ieri dimineaţă, la un dialog social de către Liviu Andrei. Aceştia şi-au expus nemulţumirile urmând ca prefectul să le transmită Guvernului. Din discuţiile purtate a reieşit faptul că principala problemă care i-a adus pe oamenii în stradă a fost lipsa de comunicare. “Se încearcă desfiinţarea sindicatelor în condiţiile în care nu există dialog cu reprezentanţii ministerului. De multe ori încercăm să ne spunem problemele şi nu suntem ascultaţi. În Gorj s-au montat centrale termice la şcoli, dar multe nu funcţionează din cauză că nu se pot angaja fochişti. Avem maşini pentru transport elevi, dar nu avem şoferi. Foarte multe posturi unice sunt blocate”, a declarat Constantin Huică, liderul salariaţilor din învăţământ. Reprezentanţii profesorilor au cerut acordarea a 6% din PIB, achitarea drepturilor salariale câştigate prin hotărâri judecătoreşti şi modificarea Legii Educaţiei. Pompiliu Popete, preşedintele Cartel Alfa, filiala Gorj, le-a sugerat guvernanţilor “să renunţe la programul de schiat şi să stea de vorbă cu prostimea”. Chiar dacă dialogul s-a desfăşurat în condiţii civilizate, sindicaliştii au considerat că “a fost forţat de stradă”.

Propuneri pentru un nou proiect al Legii Sănătăţii

La întâlnirea cu prefectul Liviu Andrei a fost prezent şi Ion Măruţă, liderul sindicatului “Sănătatea” care a făcut propuneri în vederea elaborării unui nou proiect al Legii Sănătăţii: emiterea, în regim de urgenţă, a unei Ordonanţe a Guvernului sau al unui ordin al ministrului prin care să fie anulate toate procedurile privind externalizarea (achiziţia de servicii) unor activităţi din sistemul sanitar şi menţinerea ca principiu fundamental la elaborarea noului proiect, sistemul public de sănătate iar sistemul privat să fie complementar. “Nu mi se pare normal ca <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Spitalul Judeţean să externalizăm serviciul de spălătorie, de bucătărie sau de curăţenie. În felul acesta ne vom alege cu mulţi şomeri şi cu oameni în stradă, în schimb vom de lucru firmelor private. Luăm banii din Gorj şi îi dăm la alţi aşa cum se procedează în prezent cu firma de spălătorie din Bucureşti care a câştigat licitaţia”, a declarat Ion Măruţă.

Permis de Gorj pentru protestatari

Prefectul Liviu Andrei a promis sindicaliştilor că va transmite Guvernului lista cu doleanţele lor. În acelaşi a precizat că nu va permite intrarea în Gorj a protestatarilor din alte judeţe. “Cine nu are permis de intrare în Gorj nu va putea demonstra în Piaţa Prefecturii. Manifestaţiile sunt agreate atât timp cât sunt paşnice”, a declarat Liviu Andrei. Începând de ieri şi până duminică în Piaţa Prefecturii, între orele 15.00-18.00, vor avea loc proteste autorizate de către Primăria Târgu Jiu. Cei are au obţinut deja autorizaţie pentru a demonstra sunt reprezentanţii Sindicatului Liber Independent Umanistul Minprest Mătăsari şi Liga Muncitorilor din România, afiliaţi la Federaţia Naţională a Muncii.    

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: