Între politică și viață

Mă bucur că v-am prins în viață și azi, ca să vă spun chestia asta: românii trăiesc, în medie, cu opt ani mai puțin decât oamenii din vestul Europei. Asta în condițiile în care au aproximativ aceeași climă, aceleași obiceiuri, practic aceeași cultură în linii mari sau, în orice caz, același acces la informație. Faptul că românii aleg să trăiască cu opt ani mai puțin (pentru că da, e o alegere) se datorează, cred eu, televizorului. Zic ”televizor” pentru că românii nu mai au de mult, din păcate, alte mijloace de informare, mai ales că internetul îl folosesc mai mult pentru jucat Candy Crush decât la stat pe Wikipedia.

La noi, la televizor, e politică. Multă politică, mereu politică. De ce se face politică televizată la noi, mi-e greu să înțeleg. Poate doar o reminiscență a visului aproape ancestral, deja, că vin americanii. Dacă americanii n-au venit, ne-am mulțumit să-i copiem. Și pe posturile americane de știri există multe dezbateri politice, dar nu ca la noi. În plus, trebuie luat în considerare și faptul că politica americană e mult mai complexă. O dată pentru că vorbim despre o țară întinsă pe un continent, a doua oară pentru că vorbim despre boșii lumii moderne. Dar de ce se face politică pe B1, Antena 3 sau Realitatea cu politicieni no name care zic mereu aceleași și aceleași lucruri, nu despre ce fac ei, ci despre ce-au făcut ceilalți, nu despre ce vor ei cu țara, ci despre ce au vrut nemernicii ceilalți, nu despre cât de bine le e lor și nouă, ci cât de rău ar trebui să le fie celorlalți, asta nu pot să înțeleg.

Dacă vreți să înțelegeți de ce vesticii trăiesc mai mult, vă recomand BBC. Trăiesc mai mult pur și simplu pentru că asta vor, să trăiască mai mult. La BBC, unul din doi invitați este doctor sau cercetător. Se vorbește în peste 50% din cazuri despre progrese ale medicinii, dar și despre progrese ale modului de viață care ne poate face să nu avem nevoie de medicină. Bolile secolului (obezitatea, cancerul, alergiile etc.) sunt nu doar discutate și explicate la televizor, cât mai ales prevenite grație sfaturilor unor oameni care și-au propus să-și prelungească cât mai mult existența, poate singura. E drept, la noi mai e o problemă: poate că ne-am dori și noi să trăim mai mult, dar cine să vrea să trăiască mult în mizeria asta de țară?

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: