Inventatorul Horneț dorește să preia încălzirea orașului Motru

Inventatorul Iuliean Horneț dorește să preia Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UTAA) Motru. Acesta le-a transmis autorităților din municipiul Motru că poate asigura încălzirea și alimentarea cu apă din întregul oraș, pe baza unui combustibil verde.

Horneț afirmă că are soluția pentru a reduce poluarea și că așteaptă ca reprezentanții orașului să îi ofere un răspuns: „Până astăzi nu s-a concretizat nimic. Au fost câteva promisiuni ale ministrului energiei că vom face o stație pilot împreună. Voiam o demonstrație majoră, odată ce torefiem cărbunele și îl desulfurăm prin piroliză, reducem cu 52% amprenta de carbon. Apoi am propus un alt combustibil pentru termocentrala dumneavoastră de la Motru și pentru toate termocentralele, combustibil compus din biomasa,  deșeuri menajere și nămol de epurare și lignit. Toate se torefiază în piroliză la 300 de grade și intrăm în zona de combustibil verde. Deși am făcut mai multe vizite la Motru, nu s-a mișcat nimic. Am propus și primăriei, săptămâna trecută, să preiau eu încălzirea întregului oraș. Avem combustibil suficient pentru a încălzi și a oferi apă caldă pentru populație”.

De asemenea, Iuliean Horneț ca transmis, într-un interviu la Radio Infinit, că va suporta finanțarea: „Motru este avantajat prin faptul că are punctele termice funcționale. Avem și posibilitatea de a reface termocentrala de la Motru și să facă în jurul termocentralei 2-3 sectoare de sere, pentru a utiliza în timpul iernii toată căldura pe care o produce această termocentrală și să producă în continuare energie cu cărbune biologic, fără amprentă de carbon. Este o șansă a orașului Motru, pe care sper să o ia în considerare. Pe banii mei, v-am spus, eu fac finanțarea. Eu fac finanțarea și dau energie”.

Inventatorul spune că a purtat mai multe discuții si cu ministrul energiei, dar fără rezultat: „Virgil Popescu mi-a promis finanțare. Mi-a promis, atâta tot. Nu a luat inițiativă”.

Vizualizări: 4,113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: