Investiţiile de mediu la CE Turceni, întârziate doi ani

Prima constatare a noii conduceri instalate la Complexul Energetic Turceni este aceea că procedurile privind investiţiile de modernizare a grupurilor energetice şi cele de mediu sunt întârziate circa doi ani. Ionel Manţog, director general al CE Turceni, a spus că miercuri va avea loc la Ministerul Economiei o întâlnire pe această temă, unde va propune unele măsuri de recuperare a timpului pierdut.

CE Turceni are nevoie de investiţii de sute de milioane de euro pentru a mai putea funcţiona şi după anul 2012, când trebuie respectate norme de mediu extrem de severe impuse de Uniunea Europeană. Din păcate, procedurile privind demararea investiţiilor sunt întârziate, iar creditele care ar fi trebuie accesate de la marile instituţii financiare ale Europei nu au fost încă aprobate. Fiecare zi întârziere pune în pericol funcţionarea termocentralei Turceni după anul 2012, susţine Ionel Manţog. „Nu mai avem timp de pierdut. Trebuie să începem lucrările cât mai repede, din surse proprii, şi în paralel să continuăm demersurile pentru aprobarea creditelor. Din păcate, dobânzile au crescut foarte mult, condiţiile de creditare s-au înăsprit ca urmare a crizei care afectează întreaga lume, aşa că primul pas pe care trebuie să îl facem este începerea investiţiei din surse proprii“, spune directorul general al CE Turceni. Manţog spune că unitatea are resurse pentru începerea acestor investiţii, trebuie doar să le prevadă în buget şi să renunţe o perioadă la ideea de a face profit. „Profitul trebuie făcut cu un scop, dar eu cred că în această perioadă este mult mai important, este vital chiar să facem investiţiile fără de care nu mai putem funcţiona din 2012 încolo“, spune Ionel Manţog.

Directorul general al CE Turceni este de părere că oricât de mult ar fi scurtate termenele de contractare a lucrărilor, atât cât permite legea, tot va fi greu ca lucrările de modernizare şi ecologizare să fie finalizate în termen. „În paralel vom face demersurile necesare la Uniunea Europeană pentru acordarea unui termen de graţie de doi ani. Dacă vor vedea că am început lucrările şi că suntem parteneri serioşi, avem şanse să obţinem această perioadă de graţie. Dar, prioritatea zero pentru această perioadă este să începem investiţia“, a concluzionat Manţog.

La jumătatea acestei săptămâni vor fi prezenţi la Ministerul Economiei directorii CE Turceni, CE Rovinari, CE Craiova, Societăţii Naţionale a Lignitului şi Regiei Autonome de Apă Grea, în vederea rezolvării unor probleme pentru care este necesară intervenţia ministerului.

Vizualizări: 85

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: