Investitori străini, minţiţi în scris de instituţiile statului

Scandalul legat de platformele subterane pentru depozitarea deşeurilor din Târgu Jiu continuă. O firmă spaniolă, Teconsub, susţine că este singura autorizată să producă astfel de platforme şi cere Primăriei Târgu Jiu să le înlăture pe cele amplasate în municipiu, care ar pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa angajaţilor de la salubritate. Firma Polaris a comandat platforme similare la o firmă românească, Euriteh din Oradea, spre nemulţumirea spaniolilor, care au o serie de litigii în România din această cauză. Investitorul spaniol a trimis ziarului Pandurul proba că Euriteh nu poate produce legal platformele subterane. Este vorba de o adresă pe care Inspecţia Muncii a trimis-o către Teconsub, prin care spaniolii erau informaţi firma românească este în neregulă şi i s-a impus sistarea fabricaţiei. Pentru că suntem în România, în aceeaşi zi – 17 aprilie – Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor informa firma Euriteh că poate relua producţia, deoarece s-a conformat planului de măsuri impus în urma unui control.

Firma spaniolă Teconsub a reclamat la Ministerul Muncii faptul că platformele subterane amplasate la Târgu Jiu nu sunt conform cu legislaţia UE în domeniu şi că prezintă riscuri pentru lucrătorii de la Polaris, care strâng gunoiul. Firma spaniolă este cea care a creat aceste platforme, însă planurile de executare a unui container au ajuns pe mâna unei firme din Oradea care a hotărât să le comercializeze, susţin cei de la Teconsub. Polaris are contract cu această firmă, Euriteh pentru construirea platformelor. În data de 8 aprilie Euriteh a primit control de la ITM Bihor, iar în urma acestuia s-a interzis comercializarea containerelor. În data de 17 aprilie firmei din Oradea îi este ridicată sancţiunea deoarece pusese la punct cele semnalate de ITM Bihor. Culmea este că tot pe 17 aprilie spaniolii primesc răspuns de la Inspecţia Muncii. Ei sunt înştiinţaţi că această firmă nu mai poate fabrica platforme subterane.

Practic, instituţiile Ministerului Muncii sunt cele care prelungesc acest conflict între cele două firme şi îşi bat joc de investitori, fie ei români sau străini. Control a făcut şi ITM Gorj, dar totul a fost în regulă. „Noi avem contract cu firma Euriteh în continuare şi ne respectăm angajamentul faţă de primăria municipiului Târgu Jiu. V-am spus, noi avem contract cu Euriteh şi vom începe să construim următoarele 20 de platforme. Am avut şi noi controale, toate platformele sunt ok şi funcţionează“, a declarat directorul Polaris Târgu Jiu, Luis Popa.

La Târgu Jiu au fost deja amplasate 20 de containere şi mai trebuie puse încă 40. În total investiţia se ridică la 700 de mii de euro.

În final, la Târgu Jiu vor ajunge anul acesta încă 20 de containere subterane despre care spaniolii spun şi vor spune în continuare că nu sunt fabricate conform legii, iar cei din Oradea vor încasa banii pe ele.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: