INVESTIŢIE: Dig pentru protecţia cimitirului Socu din Bărbăteşti

Strigătul de disperare al gorjenilor din Socu se pare că în sfârşit a fost auzit. Oamenii s-au plâns în nenumărate rânduri că riscă să se trezească cu coşciugele în curte, din cauză că cimitirul se surpă tot mai mult de fiecare dată când creşte debitul Gilortului. Şi autorităţile locale au tras un semnal de alarmă în urmă cu doi ani, când în urma inundaţiilor apele Gilortului ajunseseră la circa 50 de metri de morminte. Abia acum, comuna Bărbăteşti a fost prinsă în bugetul Ministerului Dezvoltării cu fonduri pentru ridicarea unui dig de protecţie.

Gorjenii din Socu, comuna Bărbăteşti, privesc neputincioşi cum cimitirul din sat se surpă. După zilele cu precipitaţii abundente mormintele dispar fără urmă, iar situaţia este cu atât mai gravă cu cât surparea ameninţă gospodăriile oamenilor şi terenurile agricole.
Problemele care trenează de câţiva ani au toate şansele de a fi rezolvate în această vară. Asta pentru că Primăriei Bărbăteşti i s-au alocat fonduri de la Ministerul Dezvoltării în vederea construirii unui dig de protecţie. „Am fost prinşi în bugetul Ministerului Dezvoltării, cu bani din Fondul Solidarităţii pentru inundaţiile din anul 2014. În momentul de faţă, sunt în stadiul de proiectare al lucrărilor pentru ridicarea unui mal de protecţie, care va apăra cimitirul şi biserica din Socu, terenurile agricole, dar şi un vicinal din Socu”, a declarat Adrian Mangu, primarul comunei Bărbăteşti.
Într-un proces-verbal, încheiat după inundaţiile din 2014, autorităţile au estimat că ar fi nevoie de 300.000 de lei pentru ridicarea unui zid de protecţie. Solicitarea a ajuns la Instituţia Prefectului care a continuat demersurile, după doi se pare că malul de protecţie va fi ridicat. „Sperăm ca în maxim o lună să începem lucrările. Încercăm să urgentăm demararea investiţiei pentru că, la Socu, este o situaţie critică. Am încercat să improvizăm nişte ziduri neconvenţionale, dar nu ne ajută cu nimic. Când creşte debitul Gilortului surparea înaintează. După ce va fi surpat tot cimitirul se va ajunge la case”, spune Adrian Mangu. Potrivit autorităţilor, zona este monitorizată permanent.

Vizualizări: 354

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: