Invitaţi din Franţa, la Novaci, de Ziua Naţională

Primarul şi viceprimarul localităţii Mayenne din Franţa vor fi prezenţi sâmbătă, în oraşul Novaci, la manifestările organizate de Ziua Naţională a României. Cu această ocazie, va fi adusă în discuţie şi posibilitatea unei înfrăţiri între cele două localităţi.

Între oraşul Novaci şi localitatea franceză Mayenne există legături mai vechi. Primarul Dumitru Leuştean a vizitat localitatea franceză în mai multe rânduri, iar între liceul novăcean şi cel din această localitate există o colaborare strânsă. An de an au loc schimburi de experienţă între cele două unităţi de învăţământ.

Autorităţile locale îşi doresc o înfrăţire a oraşului Novaci cu localitatea Mayenne şi vor discuta despre această posibilitate la sfârşitul acestei săptămâni. Administraţia locală din Novaci a invitat autorităţile franceze să ia parte la manifestările ce vor avea loc pe plan local de Ziua Naţională a României. „Este o localitate cu circa 35.000 de locuitori. E un oraş frumos, în nord-vestul Franţei. Eu am fost la ei în anul 2015, dar şi anul trecut am avut o întâlnire. Există o colaborare şi între liceul din Novaci şi Mayenne, chiar din 2011. Au un schimb de experienţă în fiecare an. O dată vin ei, o dată merg ai noştri acolo. Scopul este acela de a face o înfrăţire a localităţilor. Acum e vizita oficială a lor şi vom stabili perspectivele”, a declarat Dumitru Leuştean, primarul oraşului Novaci.

Primarul Leştean a detaliat programul manifestărilor ce vor avea loc sâmbătă, 1 Decembrie, pe plan local. „La 9:30 avem, la sediul primăriei, primirea delegaţiei primăriei din oraşul Mayenne. Vom avea o discuţie scurtă, în care vor face câteva descrieri, prezentări ale localităţii. La ora 10:00, vom merge la monumentul eroilor din strada Parângului, vizavi de Casa de Cultură, unde va avea loc o festivitate de depunere de coroane, câteva alocuţiuni, a mea şi a primarului din Mayenne, parada Detaşamentului ISU Novaci şi a jandarmilor de aici, cu prezentarea onorului şi a imnului de stat”, a explicat primarul din Novaci.

Manifestările vor continua la Casa de Cultură, unde va avea loc spectacolul omagial „Noi suntem români”. Cu acest prilej, îşi vor da concursul artiştii Ansamblului „Nedeia” din Novaci, precum şi elevii din localitate. La eveniment sunt aşteptate circa 350 de persoane.

De asemenea, în data de 2 decembrie, de la ora 17:00, la Casa de Cultură, va avea loc prezentarea filmului „Transalpina - Drumul Regilor”, în regia lui Dumitru Budrala. Proiecţia va fi prezentată de Astra Film Sibiu 2018, în colaborare cu Consiliul Judeţean Sibiu, cu care administraţia locală din Novaci colaborează de mulţi ani. Intrarea la film va fi liberă.

Vizualizări: 734

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: