Iohannis în direct, Ponta în reluare

Toată lumea se întreabă ce l-a apucat pe Ponta să simuleze curăţenia în propria ogradă. Renunţă la titlul de doctor, recunoscând doar indirect că l-a obţinut prin fraudă. Îşi convinge penalii din partid să demisioneze. Anunţă că va limita numărul mandatelor de primari şi parlamentari la două, pentru a reforma clasa politică. Ba chiar impune în PSD o incompatibilitate, în sensul că preşedinţii de consilii judeţene, baronii locali cum ar veni, nu mai pot fi şi preşedinţi de partid. Ponta şi Dragnea vorbesc în lozinci, mai rău ca în campania electorală: vrem să arătăm că nu punem toată puterea într-un singur loc, că nu e bine să avem corupţi în partide, dăm jos şi eticheta de comunişti etc.

Ponta nu face reformă, doar se pregăteşte de alegeri. Sunt semne că Iohannis va fi declarat incompatibil de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie peste doar câteva săptămâni, moment în care îi va înceta mandatul de preşedinte şi vor fi organizate noi alegeri. PSD se pregăteşte intens pentru asta, lucrează la foc continuu pentru repararea imaginii, în timp ce marele PNL se remarcă printr-o luptă pe ciolanul viitor. Liberalii se văd deja la putere şi, pentru că li se pare mic ciolanul, cei din vechiul PNL îşi dau la picioare cu cei din vechiul PDL.

Încetarea mandatului lui Iohannis ar însemna instalarea lui Tăriceanu, ca preşedinte al Senatului, la Cotroceni, până la organizarea alegerilor anticipate. Ponta s-a instalat confortabil la guvern cu noul cabinet, obţinând o majoritate de două treimi în parlament, noii miniştri depunând jurământul în ultimele zile de mandat ale lui Traian Băsescu.

Dacă vor fi alegeri prezidenţiale în primăvară, PSD va propune din nou candidatura lui Ponta, care pleacă de la cele 5,2 milioane de voturi obţinute la alegerile precedente şi va avea toată puterea în mână. Marele PNL, aripa PDL, îl va propune probabil pe Predoiu, deja antrenat în vară, când s-a bătut cu Iohannis pe locul de candidat. Aripa PNL l-ar putea susţine pe Crin Antonescu, care a ţinut să revină în scenă cu un atac nesimţit la adresa lui Iohannis, despre care a spus că vorbeşte puţin şi gândeşte la fel. PMP va reveni probabil la Cristian Diaconescu, pentru că Udrea nu este în cea mai bună formă. Iar celelalte partide vor avea probabil cam aceiaşi candidaţi.

Singurul politician care seamănă ca profil cu Iohannis şi care ar putea scoate la vot generaţia facebook este Monica Macovei. Ar avea însă nevoie de susţinerea unui partid politic. Pesediştilor nu le-a convenit că Iohannis a câştigat alegerile, dar varianta Macovei ar fi pentru ei cel mai negru coşmar. Dacă Ponta şi-a făcut calculul că va câştiga la reluare, eu zic să se mai gândească.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: