Iohannis retrimite la Parlament legea Elvirei Șarapatin. Miza: Defileul Jiului

Președintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament, pentru reexaminare, legea care declară amenajările hidroenergetice drept "lucrări de interes public major". Proiectul a fost inițiat de deputatul PSD Gorj, Elvira Șarapatin. Dacă va intra în vigoare, în baza acestei legi vor putea fi finalizate lucrările hidroenergetice din Defileul Jiului, ceea ce ar afecta flora și fauna din zonă.

Proiectul este extrem de controversat, pentru că Jiul ar urma să fie deviat pe o lungime de 20 de kilometri printr-un tunel, în vederea producerii de energie electrică, în timp ce în albia naturală ar rămâne un firicel de apă. Ecologiștii au reușit să blocheze proiectul în instanță, după ce Hidroelectrica a cheltuit circa 150 de milioane de euro, chiar 200 de milioane după unele surse.

La începutul săptămânii trecute, senatorii USR i-au trimis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare pentru a nu promulga legea. Demersuri similare au făcut şi reprezentanţi ai societăţii civile din domeniul protecţiei mediului. Senatorul USR, Mihai Goţiu, a spus că legea a fost inițiată pentru a putea fi continuate lucrările hidroenergetice din Defileul Jiului. "Din discuţiile pe care le-am avut în Comisia pentru Mediu de la Senat, la care au fost prezenţi şi iniţiatorii, a rezultat, dincolo de orice dubiu, că legea a fost iniţiată pentru proiectul Hidroelectrica de pe Jiu. Practic, e vorba de promisiunea pe care parlamentari PSD şi ALDE din Gorj şi Hunedoara au făcut-o celor de la Hidroelectrica, după ce proiectul a fost declarat ca fiind ilegal, că vor găsi "o soluţie" pentru a ocoli decizia Justiţiei. Modul în care legea a fost redactată deschide, însă, calea distrugerilor pe multe alte râuri din România şi în multe arii naturale protejate, printr-un artificiu sinistru: declararea discreţionară ca fiind "de interes public major" a unor proiecte distructive pentru mediu, dar profitabile unor diferite grupuri de interese din jurul PSD şi ALDE", a spus Mihai Goţiu.

Deputatul PSD Gorj, Elvira Șarapatin, declara zilele trecute la un post de radio că nu este anti-natură, dar este pro-națională. “Sunt pentru interesele naționale în totalitate. De foarte multă vreme se tergiversează aceste lucrări. Din punctul meu de vedere, interesul național este mai important decât absolut orice”, a spus Șarapatin la Radio Infinit. “Orice” înseamnă în cazul de față animalele sălbatice care trăiesc în Defileul Jiului, peștii, flora, care vor dispărea în zonă.

Vizualizări: 2,438

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: