Iohannis sau Macovei?

Preşedintele Klaus Iohannis a fost ieri criticat de „presa băsistă” şi lăudat de anteniştii motanului Felix şi pisicuţului Ponta. Motivul? A spus că Justiţia trebuie să fie o putere în stat, nu o supra-putere. Că justiţia trebuie făcută, dar cu respectarea drepturilor civile, inclusiv dreptul la imagine. Că instituţiile de tip DNA, DIICOT etc. trebuie consolidate, dar nu personalizate, nu identificate cu persoanele care le conduc. Că nu este normal să fie date informaţii din dosare, pe surse, presei, iar CSM şi Inspecţia Judiciară să sancţioneze acest fenomen.

Discursul preşedintelui Iohannis a fost taxat de Monica Macovei, cea care se identifică permanent cu lupta anticorupţie. Probabil că va fi criticat şi de şefa DNA, Codruţa Kovesi, care crede că instituţia nu ar funcţiona fără ea. Cred că Iohannis a pus punctul de „i” la timp. Anchetele penale trebuie făcute cu curaj, dar nu cu circ şi nu prin manipularea opiniei publice, prin scurgerea în presă a unor interceptări savuroase, dar nu probante pentru cauză. Parchetele, instanţele şi toate celelalte instituţii trebuie să fie eficiente şi independente nu prin faptul că astăzi este un şef şi mâine altul, cu prin modul în care este construit sistemul. Acum, toate marile dosare de corupţie ajung la acelaşi complet de judecători de la Înalta Curte, pe motiv că doar ăia au curajul să condamne miniştri, deputaţi şi senatori. Este asta un semn de normalitate? Nici pe departe. Justiţia ar funcţiona normal dacă judecătorii ar fi repartizaţi aleatoriu, aşa cum spune de altfel şi legea.

Macovei, atunci când a fost ministru, a cerut să propună ea procurorul general, pe motiv că CSM este controlat de magistraţi numiţi de PSD-ul lui Adrian Năstase. Peste nişte ani, când era alt ministru la Justiţie, iar Consiliul Superior al Magistraturii era format din magistraţi propuşi în mandatul lui Băsescu, Monica Macovei a cerut schimbarea regulii. CSM să fie cel care propune procurorul general. Ori exact asta a cerut Iohannis să nu se mai întâmple. Să nu mai schimbăm regulile în funcţie de oamenii care conduc instituţiile. Dacă o instituţie funcţionează doar dacă este condusă de un anumit şef, nu înseamnă că am făcut reforma justiţiei. Sistemul va funcţiona corect când va avea sisteme de autoreglare, când societatea civilă va avea un control asupra justiţiei. Nu cred că Iohannis a vrut să ia apărarea politicienilor corupţi. Nici pe departe. Vrea doar ca instituţiile statului să funcţioneze bine oricine ar fi la Cotroceni sau la Palatul Victoria.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: