Ion Cupă: „Gorjul merită politicieni competenți”

Ion Cupă, candidatul Alianţei România Dreaptă la Camera Deputaţilor, pe Colegiul 1 Padeş – Tismana - Sadu, a mărturisit, într-un interviu acordat ziarului ”Pandurul”, de ce a decis să intre în lupta electorală, cum a reacţionat familia la această veste şi ce planuri are pentru oraşele şi comunele din  această zonă.

Reporter: De ce aţi ales acest colegiu? Ce ştiţi despre comunele ce compun Colegiul 1?

Ion Cupă: Nu pot spune ca mi-am ales acest colegiu. Pur si simplu a fost o opțiune naturală, firească, pentru că locuiesc în acest colegiu, mai precis în comuna Cătunele. Tot aici m-am născut şi bineînţeles că ştiu situația și problemele din aceste comune pentru că, din poziţia de director al Finanţelor Publice Gorj, am avut legătură cu absolut toate primăriile din judeţ şi, în special, cu cele din colegiul meu. În plus, dacă trăiesc aici este firesc să cunosc toate greutățile cu care se confruntă oamenii.

Rep.: Cum a primit familia dvs. aceasta veste? Dar părinţii dvs.?

I.C.: Familia mea a  primit vestea cu oarecare îngrijorare, pentru că soția vede cum e privită actuala clasa politică. Dar cum crede în mine și m-a susținut întotdeauna în toate proiectele mele, știu că voi avea tot sprijinul și înțelegerea ei și acest lucru  este vital pentru mine. Nu la fel de ușor a fost cu fetița mea, Maria, căreia a trebuit să-i explic că de-acum încolo va trebui să lucrez ”peste program”, iar orele noastre zilnice petrecute împreună vor fi diminuate. De asemenea, părinţii mei mă sprijină în acest demers al meu şi înţeleg de ce vreau să candidez. Eu sunt convins că Gorjul merită politicieni competenți, care-și propun să muncească pentru oameni și nu pentru buzunarele lor.

”Nu există meseria de politician”

Rep.: Credeţi că actuala clasă politică ar putea fi schimbată? De ce anume sau de cine?

I.C.: Candidez pentru prima oară la alegerile legislative și din acest punct de vedere am un mare atu, întrucât intru în această competiție cu mult entuziasm și dorință de a schimba lucrurile. Patriotismul, pentru mine, nu este o idee conservatoare, ci foarte actuală. Altminteri, am mai candidat pentru funcţia de consilier judeţean în 2004 şi am câştigat, dar am rămas în Consiliul Judeţean o perioadă scurtă de timp, până când am ocupat funcţia de director executiv la Finanţele Publice.

Cred cu tărie că actuala clasă politică ar putea fi schimbată de o generaţie tânără de politicieni necorupţi şi din afara actualului sistem politic, dar este o misiune grea. Fac parte din generația care a făcut revoluția din decembrie 1989, din generația”decrețeilor”, iar acest lucru mă obligă să nu stau deoparte, să nu mă înregimentez în categoria absenteiștilor sau a nehotărâților. O să vedem după alegerile parlamentare dacă putem realiza acest deziderat, pentru că nu va fi simplu. Mizez pe faptul că societatea e în continuă dezvoltare şi cred că oamenii tineri, cu experienţă și o altă viziune pot face acest lucru. 

Rep.: Ce v-a determinat să vă hotărâţi să renunţaţi la meseria de finanţist pentru cea de politician?

I.C.: Întrebarea e la ordinea zilei. De fapt, aceasta este problema, pentru că acum există meseria de ”politician” şi prea mulţi, care de fapt nu au o meserie adevărată, au ajuns de fapt politruci!

A lucra în interesul oamenilor, ca parlamentar, nu consider ca este o meserie ci o misiune asumată, pentru binele celorlalţi, a celor mulţi.

Eu am considerat că este de ajuns pentru mine, pentru cariera mea profesională -opt ani la Finanţele Publice. Vreau să evit rutina şi toate aceste cunoştinţe, această experienţă,  pe care am acumulat-o în aceşti opt ani, să o pot folosi mai bine din poziţia de parlamentar, pentru că numai așa voi putea ajuta cetăţenii din Colegiul 1.

”Susţin scăderea CAS la 10 % pentru angajat si 20% pentru angajator”

Rep.: Cu ce gânduri mergeţi în Parlamentul României?

I.C.: În primul rând, merg în Parlament pentru a rezolva problemele oamenilor din Colegiul 1. Cum? În timpul campaniei electorale, voi prezenta proiectele mele pentru acest colegiu, pentru că programul meu va cuprinde toate proiectele pe care mă oblig să le promovez în Parlament.

Până atunci însă, pot să vă spun că, fiind de formație finanțist, voi susține propunerea colegului meu de la Forța Civică, Gabriel  Biris, - expert și el în fiscalitate, gorjean de-al nostru, privind scăderea contribuţiilor de asigurări sociale - pensie, sănătate, şomaj - la o cotă unică de 30%. Adică 10% să plătească angajatul și 20% angajatorul, față de nivelul actual de 16,5% pentru angajat și 28% pentru angajator.

Astfel, atât angajatul cât și angajatorul vor beneficia de o relaxare fiscală, de o reducere semnificativă a taxelor, ceea ce va duce la diminuarea evaziunii.

Dar, ceea ce este cel mai important, introducerea unei cote unice de asigurări sociale va elimina impozitarea excesivă a sărăciei și va încuraja creșterea numărului de locuri de muncă și investițiile eficiente. Prioritatea mea este găsirea soluțiilor prin care fiecare român să aibă un loc de muncă, să-și poată întreţine familia și să trăiască civilizat.

Rep: Ce părere aveţi de majorarea taxelor si impozitelor locale cu peste 16%? Sunteţi de acord?

I.C.: Nu, nu sunt de acord cu mărirea taxelor si impozitelor. Din experienţa mea de director al finanţelor publice Gorj, ştiu că e mult mai bine să măreşti baza de impozitare, numărul contribuabililor, decât majorări. Acum, România are nevoie de creştere economică, de  relansarea industriei şi a agriculturii, de cât mai mulţi investitori români şi străini, nu de măsuri de înăsprire a fiscalităţii care nu fac decât să oprească noi investiţii, înfiinţarea de noi locuri de muncă în final.

Pană la urmă, ieşirea din criză se face cel mai rapid doar dacă muncim mai mult şi mai mulţi. Nu există soluţii politicianiste, scoase din joben.

Rep.: Doriţi să mai adăugaţi ceva?

I.C.: Având in vedere debutul noului an şcolar universitar ţin să urez succes şi multă baftă tuturor studenţilor. Pregătirea profesională a viitorilor noştri studenţi este decisivă, pentru că ei reprezintă şansa României de a-şi găsi locul în Uniunea Europeană. În platforma program a Alianţei România Dreaptă, referitor la reforma învăţământului, noi am prevăzut măsuri concrete referitoare la formarea profesională, la faptul că este absolut necesar ca tinerii să ştie o meserie când termină şcoala, pentru a găsi repede un loc de muncă.

Avem obligaţia sa le oferim o educaţie solidă, pentru ca apoi să avem pretenţia ca tinerii de azi să ne plătească pensiile, la bătrâneţe.

Recent, am văzut ce înseamnă învăţământ modern, la o scoală profesională germană “Kronstadt”, din Braşov. Aici, elevii primesc o bursă lunară de 400 RON, fac practică reală la firme private, iar după terminarea şcolii li se asigură loc de muncă, pentru că deja ştiu bine o meserie. De altfel, diploma este recunoscută în UE, fără alte examene suplimentare. Deci se poate !

Intenţionez sa mă implic personal în asemenea proiecte, mai ales pentru copiii din zona Tismana şi Bumbești Jiu.

Vizualizări: 200

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: