Iovan: În iulie-august avem un sindicat reprezentativ

Preşedintele Sindicatului Energia din Turceni, Eugen Iovan, a declarat într-un interviu la Radio Infinit că în iulie-august organizaţii semnatare ale Acordului cu administraţia vor forma un sindicat majoritar şi reprezentativ. Eugen Iovan spune că în curând i se va da „un nume” şi „forma finală”. Acest sindicat va semna un nou contract colectiv la nivelul CE Oltenia. Reamintim că administraţia şi unele sindicate au încercat şi acum un an să înfiinţeze un sindicat majoritar, iar eşecul a fost unul răsunător.

Reporter: Va mai fi semnat un contract colectiv de muncă?

Eugen Iovan: Într-un fel, acest acord rezolvă problema pe moment. Oricum trebuie încheiat un Contract Colectiv de Muncă (CCM) la nivelul CEO. Eu cred că se va încheia pe la jumătatea anului şi va avea clauze mai favorabile decât acest acord.

Rep.: Cum se poate încheia un contract colectiv dacă FNME refuză, cei de la Univers refuză?

E.I.: Se vor găsi soluţii până la urmă şi toate cele patru federaţii vor sta la masă şi vor încheia un contact. Dacă nu, este cea de-a doua variantă cu sindicat reprezentativ. Un sindicat reprezentativ care are 50% plus unu din salariaţii CEO va sta la masă cu administraţia şi va încheia un CCM.

Rep.: Se poate forma un nou sindicat în următoarea perioadă?

E.I.: Dacă staţi un pic şi analizaţi, acest sindicat există.

Rep.: Care este?

E.I.: Păi cei care au semnat acordul. Sunt opt mii şi ceva de persoane, cred că s-au făcut deja nouă mii. Mai rămâne să facem forma finală, să vedem ce denumire îi dăm la acest sindicat.

Rep.: Când credeţi că se va întâmpla acest lucru?

E.I.: Cam în iulie-august va fi funcţional.

Rep.: Veţi mai rămâne în Federaţia Univers dacă se face acest sindicat reprezentativ?

E.I.: Da, bineînţeles. Este nevoie să avem forul tutelar şi ştiţi cum se spune: soarele de la Bucureşti răsare. Federaţiile au intrare la Bucureşti, la minister, la Guvern.

Rep.: Cu domnul Marciuc nu vă mai înţelegeţi?

E.I.: Ba da, nu avem probleme. Domnul Marciuc e prietenul meu. Să-i dea Dumnezeu sănătate. Şi ştiţi cum e, timpul se rezolvă pe toate.

Rep.: Credeţi că se va răzgândi domnul Marciuc?

E.I.: Când am plecat la drum să înfiinţăm acest sindicat, am fost pe aceeaşi linie cu Marciuc, am avut aceeaşi viziune.

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: