Işfan: Te doare mintea. Nu vine nimeni cu bani de acasă!

Salariile personalului din şcoli vor creşte, spune Ion Işfan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, bugetul alocat în acest an pentru învăţământ fiind „cel mai mare din ultimul secol”. Cazul îngrijitoarei de la o grădiniţă din Gorj, nevoită să vină cu bani de acasă pentru a plăti contribuţiile la stat, a fost doar „o dezinformare”, spune Işfan, care a vorbit şi despre reţeaua şcolară în contextul informaţiilor privind închideri de şcoli.

Reporter: Ce se va întâmpla cu salariile angajaţilor cu contracte part-time? La Roşia de Amaradia, femeile de serviciu au aflat că vor trebui să vină cu bani de acasă.

Ion Işfan: Nu vine nimeni, asta e problema. Aşa le-a spus primarul. Vor lua chiar cu 4% mai mult decât au luat luna trecută. Eu ştiu că aşa am alimentat conturile şcolilor. Au banii în conturi, cu 4% mai mult decât luna trecută. Aflai nişte chestii ciudate rău de tot, că s-a dus la şcoală să genereze fluturaş primarul, să le arate la televiziune cu minus. Te doare mintea. Şi primarul să stea liniştit, face jocurile şefului de partid.

Vreau să spun că învăţământul are cei mai mulţi bani din ultima sută de ani. Are 7 miliarde de euro la învăţământ, nu au fost niciodată atâţia bani. Problema nu e că nu sunt bani în învăţământ, ci că unii nu respectă legea şi îşi dublează nişte lucruri pe acolo. Şcolile trebuie să funcţioneze conform legii şi în lege scrie clar câţi copii trebuie să fie în clasă, ce se întâmplă. Chiar dacă termină banii de salarii, primesc bani cum au primit şi anul trecut, şi acum doi ani, şi acum trei ani.

Rep.: Se pune problema comasării vreunei unităţi de învăţămânr în anul şcolar 2018-2019?

I.I.: Nu se pune problema comasării sau necomasării. Primarul are şcolile şi trebuie să aducă copiii la şcoală. Noi ne ocupăm de educaţia copiilor. Reţeaua şcolară e aprobată. (...) Din ce ştiu eu, nimic nu se comasează, dar văd în spaţiul public că nu le ajung banii. Până acum nu a zis nimeni nimic că s-ar comasa vreo şcoală. Avem la Arcani o şcoală generală cu 14 copii. Sunt doi copii în clasa a VIII-a şi funcţionează şcoala. Problema este să cheltuie corect banii pentru salarii.

Rep.: Se vehiculează că ISJ Gorj nu a avizat ştatele de salarii la şcoli pentru că directorii şi-ar fi pontat ore suplimentare?

I.I.: Cine să blocheze? Eu sunt în concediu de odihnă. Le-au vizat, sunt bani în contul celor 118 ordonatori terţiari de credite aflaţi în subordinea inspectorului general. Toată lumea îşi ia banii pe 14. E ziua de salarii a Ministerului.

Rep.: Sunt directori de şcoli care şi-au pontat ore suplimentare?

I.I.: Sunt, bineînţeles. E ca şi cu sporul de calculator. E problema lor până la urmă, ei vor plăti. Duc chestia asta în spaţiul public şi o să aibă o problemă, ca şi cu sporul de calculator. Nu există ore suplimentare de director în învăţământ. Dacă ştiţi pe undeva, eu plec din învăţământ. Până acum semnau primarii pe statele de plată ale profesorilor şi directorilor. Probabil că asta e acum, se face ordine în învăţământ.

Vizualizări: 1,381

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: