ISJ Gorj nu confirmă “mega-frauda” de la liceul din Turceni

Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a finalizat ancheta la Liceul din Turceni, acolo unde au existat suspiciuni de fraudă la examenul de bacalaureat din acest an. Conform raportului întocmit de inspectorii care au efectuat cercetări în această privinţă, s-a stabilit că examenul s-a desfăşurat conform legii şi că nu au existat indicii care să ateste că la acest liceu examenul a fost fraudat.

În urma unei scrisori sosite la adresa redacţiei Pandurul, care făcea referite la o posibilă fraudare a examenului de bacalaureat la liceul din Turceni, conducerea ISJ Gorj a dispus o anchetă. Practic, în scrisoarea semnată de cinci persoane se menţiona că profesorii care au supravegheat examenul au permis anumitor absolvenţi a-i cursurilor de zi, să copieze. “Dorim ca aceste organe să cerceteze mega-frauda care a avut loc la liceul Turceni la BAC 2013, atât la sesiunea din toamnă, dar mai ales la cea din vară. În fond, este vorba de faptul că la acest liceu unor elevi li s-a permis să copieze. Spunem unor elevi pentru că numai la anumite clase unde susţineau BAC-ul, elevi de la zi, s-a permis acest lucru”, se arată în scrisoare.

Reprezentanţii ISJ Gorj spun că aceste reclamaţii nu s-au confirmat în urma anchetei efectuate de către inspectorii şcolari. „După analiza lucrărilor, concluzia noastră este că sesizarea nu a fost întemeiată. Nu se confirmă suspiciunile de fraudare a examenului de bacalaureat iar lucrările reprezintă o probă incontestabilă pentru oricine are încă dubii. Sunt elevi care au muncit şi au note foarte bune, există o mare parte dintre elevi cu note sub 5. 147 la limba română de la cursuri de zi au obţinut note sub 5 şi 94 din 146 au obţinut note sub 5 dintre elevii seralişti. Cercetarea noastră a demonstrat că examenul s-a desfăşurat conform metodologiei în bune condiţii oferind tuturor şanse egale”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

Lucrările nu au fost identice

În scrisoare se menţiona şi faptul că mai multe lucrări au fost identice. „Rugămintea noastră este ca aceste organe să cerceteze că toate lucrările notate cu aceleaşi note sunt identice. Ori dacă nu au fost copiate cum au putut elevii care au luat astfel de note să gândească la fel, cu aceleaşi cuvinte mot-a-mot şi să iasă lucrări identice”.

Nici acest aspect nu a fost confirmat de inspectorii şcolari însărcinaţi cu această anchetă. „Majoritatea notelor identice la care făcea referire sesizarea sunt cele de 5. Notele de 5 nu sunt alcătuite din acelaşi punctaj. Pe diferite puncte, fiecare elev a lucrat fie la subiectul întâi, la subiectul al doilea. Practic, nu erau asemănătoare. Fiecare dintre ei folosea termeni şi expresii proprii. Nici nu se poate accepta suspiciunea că lucrările sunt identice. Acest număr mare de nemulţumiţi ne îndreptăţeşte să credem că a justificat o astfel de sesizare”, a mai spus Georgeta Popescu.

De menţionat faptul că, inspectorii ISJ Gorj au vizualizat şi înregistrările video din timpul examenului de bacalaureat. Inspectorii care au efectuat cercetări în acest caz sunt Georgeta Popescu şi Emil Pătrăşcoiu. 

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: