ITM Gorj a aplicat amenzi de aproximativ 7,5 milioane de lei

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au aplicat, pe parcursul anului 2022, amenzi în cuantum de 7.470.500 lei. A fost efectuat un număr de 1937 controale, din care 1376 au avut ca obiect verificarea respectării legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă, iar 561 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă.

 

Activitatea de control a urmărit, în principal, realizarea acţiunilor din Programul anual al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj – având la bază Programul cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii, rezolvarea sesizărilor şi reclamaţiilor, realizarea campaniilor naţionale organizate de Inspecţia Muncii, precum și efectuarea de controale preventive și cercetarea accidentelor.

Au fost aplicate 66 de amenzi contravenționale pentru utilizarea de către angajatori a muncii nedeclarate în cuantum de 2.540.000 lei şi au fost identificate 152 cazuri de muncă nedeclarată.

În anul 2022, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a înregistrat și raportat la Inspecția Muncii, Biroul informare operativă, un număr de 37 accidente de muncă, toate fiind cu incapacitate temporară de muncă.

,,Având în vedere gravitatea ultimelor evenimente de muncă înregistrate la nivelul județului Gorj, se impune intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și a modului în care angajatorii realizează efectiv măsurile de securitate și sănătate în muncă dispuse de către inspectorii de muncă în controalele anterioare. Totodată, reamintim faptul că măsurile trasate nu au un caracter limitativ, iar persoanelor cu atribuții în organizarea și conducerea procesului de muncă le revine obligația de a lua toate măsurile pe care le consideră necesare, în conformitate cu prevederile legale, în vederea eliminării riscurilor de accidentare și/sau de îmbolnăvire profesională în ceea ce privește toate activitățile de lucru desfășurate”, a transmis George Romanescu, Inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Munca Gorj.

Vizualizări: 725

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: