ITM Gorj, informat de conflictului de muncă la CEO. Urmează un miting!

Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) a înştiinţat Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj că a declanşat conflict de muncă la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Federaţia a solicitat ITM Gorj sprijinul în vederea concilierii, o etapă în drumul spre greva generală. FNME a trimis companiei o adresă cu revendicările organizaţiei, dar societatea susţine că nu le poate îndeplini. Astfel, sindicatele au trecut la următoarea etapă a conflictului de muncă. De asemenea, joi va fi organizat un nou miting cu 5.000 de oameni.

Potrivit adresei pe care a transmis-o, ieri, 26 februarie, de FNME către ITM Gorj conflictul de muncă a fost declanşat pentru că producătorul de energie vrea să reducă şi să elimine o serie de drepturi salariale, în condiţiile în care pentru anul 2015 este prognozată o producţie mai mare de cărbune şi de energie faţă de 2014. De asemenea, creşterea producţiei se face în contextul în care din companie se doreşte disponibilizarea sau externalizarea a 3.000 de salariaţi.

FNME cere indexarea salariilor cu 2014 cu 2%

Sindicatele din FNME nu sunt mulţumite nici de numărul de salarii compensatorii pe care vrea să le dea compania. Dacă angajaţii pot să se pensioneze în 12 luni să primească un salariu mediu brut pe unitate, dacă mai au 24 de luni până la pensie să primească două salarii, iar cei care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare primesc şase salarii. Ei informează ITM Gorj că, potrivit contractului colectiv de muncă, în vigoare până la 19 februarie, erau prevăzute între 10 şi 16 salarii compensatorii.

Sindicaliştii au prezentat şi lista reducerilor anunţată de CE Oltenia: eliminarea biletelor de odihnă şi tratament în staţiunile naţionale, eliminarea cotei de combustibil, reducerea primei de vacanţă şi a primelor ocazionale şi diminuarea zilelor de concediu suplimentar. „Având în vedere indicatorii de productivitate corelaţi la inflaţia prognozată s-ar cuveni, conform OG 26/2013, o creştere salarială de minim 10%“, susţin sindicatele. FNME solicită menţinerea drepturilor din 2014, când câştigul mediu lunar al unui salariat era de 3629 de lei la care să fie aplicată rata inflaţiei de 2,2%.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: