Iubirea aproapelui și a bunurilor acestuia

Întrerupem serialul nostru obișnuit din care am scris doar un episod cu hainele politicienilor pentru o știre extraordinară de ultim moment: cîteva zeci de romi din comuna Coțofenii din Față (Dolj) au golit în 10 minute marfa dintr-un tir care se răsturnase pe drumul european ce trece prin localitate. Produsele (în mare parte de natură alimentară) erau destinate unui supermarket din Severin și cântăreau 2 tone. Deci niște romi (nici nu mai contează câți) au descărcat 2 tone de nu-mai-contează-ce în zece minute. Ați înțeles, da? Și când îi trimiți la muncă cu cârca (nu neapărat pe romi, ci pe români în general), zic că îi doare spatele.

Și oricum e bine că erau din Coțofenii din Față. Probabil ăștia sunt mult mai omenoși. Vă dați seama ce-ar fi pățit bietul tir dacă se răsturna în Coțofenii din Dos? Ar fi dispărut și cabina, și piesele, și pneurile. De fapt, care tir?

De la această întrebare existențială (”Care tir?”) putem pleca în explicarea următoarei dileme care îi macină pe cei implicați în acest caz excepțional: întrebați unde e marfa din tir, țiganii din Coțofeni au răspuns la unison că da, au descărcat produsele din tirul respectiv, dar asta doar pentru că i-a rugat cineva să le pună în alt tir. Da, asta sună foarte logic. 100 de localnici care să se grăbească să pună umărul la treabă ca să ajute niște amărâți să transporte, în cârcă, două tone dintr-un tir în altul. Probabil le-au făcut și cu mâna la plecare și i-au rugat să se mai răstoarne pe la ei și altădată, că și-așa n-aveau ce face și așa își mai fac și ei prieteni noi.

Sigur, nimeni nu a avut curaj să-i întrebe pe presupușii infractori unde s-a dus tirul în care au încărcat ei marfa, cum arăta sau măcar de ce au făcut acest gest de o noblețe ieșită din comun. Și noi, desigur, îi credem. Iată că românii nu sunt așa cum îi crede toată lumea. Nu sunt leneși, nu sunt hoți, nu sunt necivilizați. Sunt niște oameni buni și cu grijă față de aproape. Față de aproape toate tirurile pline cu bunătăți care trec pe lângă casa lor.

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: