Iulian Popescu explică de ce planul de restructurare a CEO este confidențial. Cosmin Popescu cere transparență!

Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia a fost trimis spre analiză la Comisia Europeană, o analiză care, potrivit unor surse, ar putea să fie finalizată abia în decembrie, adică după alegerile parlamentare. Ar fi putut fi o temă de dezbatere în această perioadă de campanie electorală pentru alegerile locale, la fel și pentru generale, dar planul este confidențial. În linii mari se știe cum a plecat planul de la Gorj, pentru că a fost discutat cu sindicatele din CE Oltenia, dar nu se știe se va întoarce acesta de la Comisia Europeană.

Așa cum era previzibil, au apărut suspiciuni legate de lipsa de transparență a autorităților. Iulian Popescu, supraveghetor al Complexului Energetic Oltenia, a explicat la Radio Infinit de ce planul este confidențial. “Am încercat să nu convertim în speculă și interpretări contradictorii, atâta timp cât programul de restructurare nu era finalizat. Să nu ne dăm cu părerea. (...) A fost într-un fel ținut confidențial programul de restructurare, până când toate calculele și toate discuțiile cu specialiștii se finalizează, ca pe masa presei și a opiniei publice, a entităților implicate și interesate de viitorul Complexului Energetic Oltenia să ajungă varianta finală”, a spus Iulian Popescu.

Problema este că, atunci când o să vedem varianta finală, dacă aceasta va fi nefavorabilă acestui județ, nu va mai fi nimic de făcut. Restructurarea Complexului Energetic Oltenia privește o întreagă regiune, fiind totuși neobișnuit ca opinia publică să nu aibă acces la varianta care a plecat la Bruxelles.

Iulian Popescu, care este și candidat din partea PNL pentru președinția Consiliului Județean Gorj, a precizat că nu vor fi făcute concedieri, dar că vor pleca din sistem mii de mineri și energeticieni care vor îndeplini condițiile de pensionare. CE Oltenia are la acest moment peste 12.000 de salariați.

Cosmin Popescu, președinte al Consiliului Județean Gorj și candidat pentru un nou mandat, cu susținerea PSD, a cerut transparență. Acesta a spus că primarii din zonele miniere au cerut să le fie pus la dispoziție acest program, ca să știe cum vor fi afectate zonele respective. “Așteptăm acest plan de măsuri pe care Consiliul de Supraveghere și Adunarea Generală a Acționarilor ar fi trebuit să-l aprobe privind restructurarea Complexului Energetic Oltenia”, a spus Cosmin Popescu, care a menționat că are încredere în oamenii care lucrează în complex, dar care și ei au nevoie de răspunsuri.

În linii mari, planul cuprinde închiderea unor cariere miniere și a unor grupuri energetice pe cărbune, construirea unor grupuri pe gaze și a unor parcuri fotovoltaice. Totul până în 2026, un termen absolut nerealist într-o țară în care la astfel de proiecte durează câțiva ani elaborarea documentației.

Vizualizări: 2,058

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: