Japonezii şi chinezii, interesaţi să facă un grup energetic la Rovinari

Conducerea Complexului Energetic Rovinari va avea o întâlnire cu cei care vor construi un nou grup energetic. Caietul de sarcini a fost cumpărat de firme din China, Japonia, dar şi din Europa, interesate să producă energie la Rovinari.

Proiectul de construire a noului grup de 500 de MW este un contract public privat, în care constructorul va veni cu banii şi tehnologia, iar Complexul Energetic Rovinari va pune la dispoziţie infrastructura. Caietele de sarcini au fost cumpărate până acum de patru firme, două din China, una din Japonia, iar cea de-a patra este din Europa. Pentru niciuna din cele patru firme, banii nu sunt o problemă. Singura nedumerire a străinilor a fost aceea că nu-şi imaginează dacă vor avea piaţă de desfacere pentru o asemenea cantitate de energie produsă. Întâlnirea cu potenţialii constructori va avea loc pe data de 18 august, iar contractul va fi încredinţat celui care va veni cu cea mai bună ofertă, asta însemnând tehnologie şi mod de lucru.

Angajări

La noul grup nu va fi nevoie de mai mult de 30 de muncitori, informează reprezentanţii complexului. Deşi dezvoltă o capacitate mai mare decât cele patru grupuri existente la complex, tehnologia ultramodernă nu cere forţă de muncă. În schimb vor exista beneficii pe alte părţi. „Vă daţi seama că tot ceea ce înseamnă tehnologie avansată elimină forţa de muncă. Nu cred ca va fi nevoie de mai mult de 30 de oameni pentru funcţionarea acestuia şi alţi câţiva la birouri. Va fi nevoie de noi angajări, dar nu la modul la care vă imaginaţi. Pe de altă parte se va resimţi atunci când vorbim de consumul de cărbune şi de necesarul de funcţionare. Un asemenea grup consumă 600 de tone de cărbune pe oră. Înmulţiţi cu 24 de ore cu şapte zile pe săptămână şi faceţi un calcul al necesarului de cărbune. Atunci veţi vedea unde se va resimţi nevoia de personal”, susţine Ion Stoica director de reparaţii la CE Rovinari.

MODERNIZĂRI

La celelalte grupuri de la CE Rovinari vor fi executate lucrări de modernizare şi vor fi instalate sistemele de desulfurare, astfel încât viaţa acestora va fi prelungită cu încă 25 de ani.

„Este un proiect care va aduce beneficii enorme CE Rovinari. Va una dintre cele mai moderne centrale energetice din ţară. După exemplele din alte ţări, construirea acestui nou grup de 500 de MW ar trebui să dureze între patru şi cinci ani, până la punerea sa în funcţiune”

Marcel Hoară, fostul preşedinte al CA CE Rovinari

Vizualizări: 102

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: