Legi călcate în picioare la Serviciul de Ambulanţă

Curtea de Conturi a finalizat raportul de control la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, constatând nereguli grave în activitatea instituţiei. Deşi raportul este gata din februarie, acesta nu a fost dat publicităţii decât ieri, când a fost descoperit de liderul sindical Cristi Aldescu. Acesta spune că a aflat din cele 40 de pagini ale raportului de control că nu există lege pe baza căreia să funcţioneze Ambulanţa şi care să nu fi fost încălcată. Jana Prejbeanu, directorul SAJ Gorj, a intrat în concediu medical şi nu a putut fi contactată pentru a da explicaţii.

Neregulile constatate de Curtea de Conturi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă au fost cuprinse într-un raport de 40 de pagini. De la ore suplimentare pontate aiurea până la tone de combustibil care nu pot fi justificate, la care se adaugă o evidenţă contabilă plină de erori. Pentru toate acestea, liderul sindical a cerut public demisia conducerii SAJ Gorj, începând cu directoarea Prejbeanu şi până la toţi membrii comitetului director. „A fost făcut un control şi s-au găsit nereguli foarte multe. Eu acum ceva timp am intrat în posesia raportului. Sunt probleme la contractul încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, în actele contabile şi în gestiunea unităţii. Sunt kilometri nejustificaţi, consum de combustibil nejustificat, sunt facturi care nu s-au înregistrat, sunt greşite pontajele angajaţilor. Sunt multe probleme pe care le-a descoperit Curtea de Conturi în activitatea din anul 2009”, a declarat Cristi Aldescu.

„Raportul Curţii de Conturi a fost ţinut la secret”

Multe dintre nereguli au fost descoperite de Curtea de Conturi prin verificarea încrucişată a unor documente. Astfel, un şofer apărea ca începând programul la ora 8.00. La ora 11.10 avea o solicitare de a duce un pacient la Bucureşti şi apărea ca ajungând înapoi la 22.30. Şi-a pontat bineînţeles orele suplimentare. Curtea de Conturi a constatat însă că şoferul ambulanţei a alimentat maşina în Târgu Jiu la ora 20.30. Cum nu putea să facă două ore de la staţia de benzină până la garaj, s-a concluzionat că de fapt două ore suplimentare au fost pontate în plus. Iar cazuri similare au fost cu zecile.

Liderul de sindicat consideră că neregulile găsite de Curtea de Conturi trebuiau dezbătute în comitetul director, iar cei vinovaţi trebuiau sancţionaţi „Toată lumea a ştiut că a fost control de la Curtea de Conturi, dar nimeni nu ştie ce nereguli s-au găsit pentru că raportul a fost ţinut în secret de conducerea instituţiei. Managerul trebuia să prezinte aceste probleme în şedinţa de comitet director, lucru care nu s-a întâmplat. Trebuiau sancţionaţi cei care au greşit, dar nici asta nu s-a întâmplat”, susţine Aldescu.

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj a fost verificat în această perioadă şi de Direcţia de Sănătate Publică şi se aşteaptă rezultatul.

PROCESE

Consumul nejustificat de carburant este o altă mare problemă la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj. Curtea de Conturi a constatat un prejudiciu de patru tone, susţine Aldescu. Mai mult, SAJ Gorj are zece procese pe rol privind depăşirile de consum de carburant, prejudiciile fiind de la câteva sute la câteva mii de lei.

Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: