Jurista şefă îşi face praf colegii! CE Oltenia angajează o firmă de avocatură!

Vremuri grele pentru cei peste o sută de jurişti de la Complexul Energetic Oltenia (CEO)! Şefa Departamentului Juridic din CEO, Laura Elena Manea, aduce o serie de argumente în faţa conducerii companiei pentru a aproba achiziţia unor servicii de avocatură. Principalul argument pentru care societatea are nevoie de o casă de avocatură este că actualii jurişti sunt limitaţi, nu ştiu engleză, pierd procese şi au făcut Dreptul la Târgu Jiu şi Herculane. Întregul raport, avizat de managerul Laurenţiu Ciurel, Consiliul de Supraveghere şi Directorat, se întinde pe cinci pagini, iar cele scrise de jurista şefă sunt penibile şi jignitoare la adresa colegilor. Scopul: externalizarea serviciilor juridice şi concedierea juriştilor actuali.

O minune trebuie să se întâmple pentru ca şefa juriştilor din CEO, Laura Elena Manea, să mai fie salutată de colegii de serviciu, după ce i-a desfiinţat într-un raport înaintat managerului Laurenţiu Ciurel. Este vorba despre o argumentaţie pe cinci pagini despre motivele pentru care CE Oltenia trebuie să angajeze imediat o firmă de avocatură, cu un contract cadru pe patru ani. În fapt, Ciurel şi-a exprimat de mai multe ori nemulţumirea faţă de numărul de jurişti din companie. Mai apare câte unul în fiecare zi, spunea Ciurel.

Planuri de concediere a juriştilor

Documentul „tulburător“ este avizat de toate forurile de conducere din CE Oltenia. Un prim argument pentru a angaja o firmă de avocatură este viitoarea listare la bursă, iar acest proces nu poate fi lăsat pe mâna juriştilor din complex pentru că nu se pricep. Mai departe, jurista şefă spune că în acest moment se negociază finanţarea unor mari proiecte care poate aduce la CEO 40 de milioane de euro, iar juriştii nu ar face faţă cerinţelor. Mai mult, potrivit documentului redactat de Laura Manea, există intenţia unor restructurări a unei părţi din angajaţi: „Există intenţia imediată a unor fuziuni şi divizări precum şi a unor reorganizări interne şi restructurări unei părţi semnificative din angajaţi“. „În acest moment nu există jurişti care să deţină cunoştinţe nici de legislaţie internaţională şi nici de cunoscători de limba engleză“, mai scrie Laura Manea. Cum? Nici şefa de la Juridic nu ştie?

Avocaţii sindicatelor au bătut juriştii de la CEO

Iar de aici încep jignirile. „Pe de altă parte, deşi avem un număr important de angajaţi, domeniul lor de expertiză este limitat, neavând nici experienţă, nici cunoştinţele necesare unor speţe extrem de dificile şi costisitoare pentru societate în cazul în care nu se folosesc persoane avizate“, se mai arată în document. Şefa de la Departamentul Juridic a ţinut să demonstreze de ce la CEO juriştii sunt limitaţi. „Acest lucru a fost extrem de pregnant în faza negocierii contractului colectiv de muncă, când sindicatele ajutate de jurişti externi au reuşit să surclaseze în repetate rânduri personalul propriu specializat în acest domeniu“. Aceasta mai scrie că: „În trecut am experienţa a mii de acţiuni în instanţă promovate de către sindicate în numele salariaţilor care au adus pierderi considerabile companiei, de ordinul a peste 40 de milioane de lei. De altfel, societatea era pusă în situaţia de a fi reprezentată de către proprii jurişti, care la rândul lor erau parte reclamantă iar compania era condamnată să piardă“.

Pierd procese pentru că au terminat la UCB

Şi asta nu e tot! Jurista Laura Manea spune că de vină pentru această situaţie sunt universităţile din Târgu Jiu şi Herculane, ce au scos în ultimii ani jurişti limitaţi, pe bandă rulantă. Manea vorbeşte despre o perioadă de 40 de ani, însă probabil este o greşeală, pentru că spre exemplu UCB nu are o vechime de 40 de ani! „Nu în ultimul rând, existenţa în zonă a unor facultăţi de ştiinţe juridice, în oraşele Târgu Jiu şi Herculane, au crescut numărul de jurişti angajaţi în ultimi 40 de ani la cele patru entităţi care formează Complexul Energetic Oltenia, la circa 64, dar calitatea prestaţiilor lor au dus la pierderea a peste 50% din procesele în care a fost implicată societatea. Sumele care se pierd anual la nivel de companie prin pierderea diferitelor procese în instanţă sunt zeci de milioane de euro“. Deci cei care au terminat la UCB şi Herculane să-şi facă bagajele, transmite conducerea CEO.

Din motivele de mai sus, şefa Laura Manea propune angajarea unei firme de avocatură. Aceasta dă exemplu anii 2007-2008, când la complexuri avea contract Casa de Avocatură Şova. Manea spune că atunci a câştigat toate procesele. „Pe de altă parte, există experienţa anilor 2007-2008 când, de exemplu CE Oltenia, având asistenţă juridică a unei case de avocatură absolut toate procesele au fost câştigate“. Fals! Atunci sindicatele din Rovinari de exemplu au câştigat procesele şi deci, drepturile salariale în valoare de 600 de miliarde de lei vechi! În acest timp, Casa Şova a încasat şapte miliarde de lei vechi să piardă câteva mii de procese cu sindicaliştii lui Mitrescu şi Golea.

CEO, singurul client al firmei de avocatură

Jurista Laura Manea convinge conducerea CEO, iar documentul este aprobat. Ce vor face juriştii de aici înainte? Sunt daţi afară! Mai mult, se urmăreşte externalizarea serviciilor juridice! „Aducem la cunoştinţa dumneavoastră intenţia Directoratului de a externaliza, pe parcurs, aproape în întregime serviciile juridice, păstrând în companie doar jurişti care să asigure doar strictul absolut necesar pentru actul comercial şi patrimonial. În acest sens, cea mai mare parte a actualilor consilieri juridici, care au şi altă calificare, se vor întoarce la meseria de bază sau vor părăsi compania“.

Dar, ce este absolut incredibil, este faptul că firma care va câştiga licitaţia se obligă ca CE Oltenia să fie singurul client!! Asta înseamnă ori că este vorba despre o firmă recent înfiinţată, ori o firmă care este dispusă să renunţe la tot portofoliul de clienţi! „Intenţionăm ca, dacă se obţin aprobările necesare, să condiţionăm colaborarea cu această companie juridică de o totală exclusivitate, în sensul că trebuie să fim pe perioada de contract singurul client al acestei firme“, se mai arată în document.

MINCIUNI

Jurista şefă din CEO dă ca exemplu faptul că pentru reabilitarea blocului 6 Turceni „contractul de finanţare este unul foarte dezavantajos”, fără să ştie probabil că acesta a fost lucrat cu Casa de avocatură Şova. Un alt exemplu dat de Manea este cel privind eşecul înfiinţării Electra în instanţă, deşi şi aici guvernul a apelat la cunoscuta casă de avocatură Nemoianu. Cu toate acestea, argumentele sunt folosite pentru a obţine concedierea juriştilor în înlocuirea lor cu o casă de avocatură.

SCOP

Conducerea CE Oltenia are acum câteva direcţii principale. Prima este aceea de a îndepărta din structurile de conducere toţi salariaţii care nu fac parte din gaşca lor. Urmează înlocuirea juriştilor şi cumpărarea a 5-7-10 organe de presă, după cum a anunţat Ciurel. Circulaţia informaţiei va fi astfel strict controlată. Un plan securistic la care Ciurel, Răuţ şi Davidoiu au apelat şi în 2008, iar tunurile date atunci la adăpostul caselor de avocatură au ieşit mult mai târziu la iveală. Vă amintiţi de tunurile Best Recuperare, ICM-BNP Consult, etc.

Vizualizări: 656

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: