La coadă pentru „butonul de bacşiş”

Aglomeraţie mare în ultimele zile la firmele care asigură service-ul caselor de marcat folosite de patronii gorjeni. Aceştia şi-au luat aparatele respective în braţe şi au venit cu ele la Târgu Jiu pentru a le modifica programul informatic, noul soft urmând să facă funcţional şi deja faimosul „buton pentru bacşiş”. Butonul respectiv reprezintă o tastă care până acum avea alte funcţionalităţi şi care, de acum încolo va înregistra banii pe care clienţii îi lasă la ospătari, chelneri, vânzătoare, etc.

Problema cea mare pentru patroni nu o reprezintă neapărat statul la coadă şi plata câtorva zeci de lei pentru modificarea programului cu pricina, ci faptul că în unităţile lor nu se poate încasa bacşiş. „Eu am o firmă care se ocupă de debitarea lemnului. Cine credeţi că vine să îmi dea mie bacşiş? Nimeni, evident! Cine mai lasă azi bacşiş? Poate pe la Guvern pe acolo câteva milioane de euro, că pe la noi nu!”, a spus unul dintre patronii care stătea vineri la coadă la firma administrată de consilierul judeţean Gheorghe Orzan, una dintre cele care asigură service-ul caselor de marcat pe piaţa Gorjului.

Acesta spune că toate casele de marcat funcţionează pe baza unui soft, care acum este modificat în aşa fel încât o tastă existentă să aibă de acum încolo funcţionalitatea doar pentru fiscalizarea bacşişului. „Pe bon va scrie efectiv că e vorba de bacşiş atunci când clientul primeşte bonul de la vânzător. La finalul zilei, când se va face raportul Z, care e cel mai important pentru cei de la Fisc, va apărea toată suma, că Fiscul asta urmăreşte, să fie evidenţiate toate bacşişurile dintr-o zi, iar statul să îşi ia 16% degeaba, că aşa vrea el să ia taxe aiurea de peste tot”, spune Orzan.

De teama amenzilor, patronii din judeţ au venit cu casele de marcat la firmele de service, chiar dacă pentru mulţi dintre ei bacşişul nu există. „Dacă guvernanţii au grijă şi acasă de familiile lor aşa cum au şi de noi cred că e vai de mama lor. Eu niciodată nu am practicat sistemul acesta de bacşiş pentru că, în fond, ce înseamnă bacşişul în definiţia lor? O şpagă de milioane, ca la ei? Ne supunem însă regulilor idioate din ţara asta, că nu avem ce face”, a spus unul dintre patronii aşezaţi la coadă. Un altul, venit de la Runcu, de la un magazin rural, a spus că nici vorbă de bacşiş la ţară. „La ţară să îţi lase cineva bacşiş? Se uită oamenii şi după ultimii crăiţari să îi dai ca rest. Nu lasă nimeni nimic, dar dacă nu facem treaba asta cu casele de marcat luăm amendă, nu? Sau ne închide?!”, spunea omul uşor nedumerit.

Din păcate pentru toţi cei de acum care au stat la coadă, scenele din aceste zile se vor mai repeta cu vârf şi îndesat la sfârşitul lunii. Atunci vor fi nevoie de noi programe la casele de marcat pentru că se va schimba valoarea TVA la anumite produse alimentare şi, ca urmare, programul instalat acum evident că va trebui îmbunătăţit cu noile reglementări ale Guvernului.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: