La mulţi ani, mineri!

Azi este ziua meseriei pentru mineri. 13.000 de oameni, angajaţi ai CE Oltenia, îşi spun Noroc bun! Au mare nevoie, după ce sistemul energetic a fost pur şi simplu bramburit de guvernanţi.

Sunt mulţi ani de când Ziua minerului nu a mai fost atât de apăsătoare ca în acest an, pentru cei care ar trebui să se bucure. În ciuda mesajelor liniştitoare ale administraţiei CE Oltenia şi ale politicienilor de la PSD, minerii văd cu ce se confruntă. Văd că lucrează cu piese de împrumut şi cu improvizaţii, pentru că nu s-a mai investit nimic. Văd că tot mai multe excavatoare sunt blocate în lipsa exproprierilor şi probabil că au citit în ziar că Legea minelor a picat la Senat. Era o lege făcută cu dedicaţie pentru Roşia Montană, de asta a şi picat, dar ar fi fost utilă pentru deblocarea carierelor miniere din Oltenia.

Minerii din Seciurile, câteva sute la număr, văd că au intrat în a treia lună de şomaj tehnic şi nu sunt semne că activitatea va fi reluată. Minerii din Husnicioara şi Berbeşti se întreabă ce soartă vor avea, dacă exploatările la care lucrează se vor desprinde de Complexul Energetic Oltenia. Minerii şi Jilţ şi Tismana văd că au exploatările blocate, iar cei de la Motru că nu mai au cui să vândă.

Minerii din întreg bazinul Olteniei au văzut şi cât au pierdut la salariu, deşi la televizor li se spune că au câştigat mai mult. Au pierdut prime, bonusuri, cota de cărbune, zile de concediu. Şi vor pierde mult mai mult anul viitor, dar vom şti exact după ce termină Pităroiu şi Răuţ de făcut calculele.

Pe acest fond, nu ştiu cu câtă convingere îşi vor spune minerii între ei Noroc bun! Ceea ce au avut dintotdeauna minerii, mai mult decât alte categorii sociale, a fost solidaritatea. Munca grea i-a făcut să fie aproape unul de altul, dar această solidaritate, în lipsa unor lideri care să se implice pentru rezolvarea problemelor lor, nu iese la lumină.

Aşa că Noroc bun, mineri!, dar nu pot să nu mă întreb, la anul pe vreme asta, la câţi mineri voi mai putea adresa această urare? După unele calcule, veţi rămâne cel mult 9.000. Mai ales dacă nu veţi redeveni solidari.

Vizualizări: 340

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: