La numai 14 ani, participă la Festivalul „Maria Lătăreţu“

Mădălina Andriţa are 14 ani, este din Târgu Cărbuneşti şi speră să devină o avocată de succes pentru a pune la punct toate neregulile din acest oraş. Până atunci tânăra se dedică în totalitate muzicii şi dansurilor populare fiind şi membră a Ansamblului Artistic „Gilortul” din Târgu Cărbuneşti.

Reporter: Când a fost prima dată când ai cântat muzică populară?

Mădălina Andriţa: Prima dată am cântat muzică populară la o serbare din clasa a VIII-a şi tot atunci doamna mea învăţătoare a descoperit că am voce şi m-a îndrumat către Clubul Elevilor din Târgu Cărbuneşti unde m-am pregătit cu domnul profesor Cosmin Dragomirescu. După un an m-am dus la Ansamblul Artistic „Gilortul” din Târgu-Cărbuneşti care este condus de dirigintele meu de clasă Ionel Traian.

Reporter: Faci parte şi din echipa de dansatori profesionişti a ansamblului?

Mădălina Andriţa: Da, fac parte şi din echipa de dansatori pentru că îmi place foarte mult dansul popular şi am şi participat la diverse festivaluri în ţară şi din străinătate.

Reporter: Piesele pe care le interpretezi sunt cântece culese sau sunt creaţii proprii?

Mădălina Andriţa: Deocamdată nu am nicio creaţie proprie dar îmi doresc, cele două piese pe care le am sunt ale celebrelor interprete Filofteia Lăcătuşu şi Maria Apostol care sunt şi artistele mele preferate.

Reporter: Spuneai că ai participat la diverse festivaluri în ţară şi în străinătate, poţi să-mi enumeri câteva dintre ele?

Mădălina Andriţa: Cu dansurile populare am participat la festivalul „Liviu Dafinescu” în Târgu Jiu, unde am luat locul 1, iar turnee am avut în Bulgaria, Turcia şi Franţa. A fost o experienţă foarte plăcută pentru mine să văd şi alte ţări, alţi oameni şi alte comportamente, o experienţă unică mai ales că am întâlnit o doamnă în Bulgaria care era româncă şi făcuse liceul în România care spunea că îi era foarte dor de ţara sa şi prin intermediul nostru a putut sa-şi mai aline puţin dorul de România. Au fost oameni deschişi care au îndrăgit muzica populară şi care ne-au felicitat din suflet. Sunt foarte frumoase astfel de experienţe, te fac să te simţi împlinit.

Reporter: O să participi la festivalul „Maria Lătăreţu” de anul acesta?

Mădălina Andriţa: Da, cu mare plăcere o să particip, mă pregătesc de foarte mult timp şi cred că voi reuşi, am mare încredere în mine că voi fi una dintre cele alese.

Reporter: Cum reuşeşti să-ţi împarţi timpul pentru toate aceste activităţi?

Mădălina Andriţa: Încerc să mi le organizez pe toate în aşa fel încât să nu fiu nici prea aglomerată, să am timp să învăţ şi pentru şcoală şi pentru Şcoala Populară de Artă. Îmi fac timp şi pentru prieteni şi pentru dansuri şi pentru festivaluri şi cred că mă descurc destul de bine.

Reporter: Poţi să îmi spui câteva componente ale costumului pe care îl porţi?

Mădălina Andriţa: Costumul pe care îl port este specific gorjenesc şi este format din ie, poale, şoarţe şi maramă.

Reporter: Până unde vrei să ajungi cu muzica populară?

Mădălina Andriţa: Deocamdată o să mă dedic în totalitate muzicii populare dar pe viitor o să rămână doar o pasiune pentru că eu vreau să devin o avocată de renume pentru că am văzut câte nedreptăţi s-au făcut în ţară şi câte diferenţieri se fac între oameni.

Reporter: Foarte multe artiste de muzică populară spun că le este foarte greu să îşi facă rost de costumele populare. Tu cum te descurci?

Mădălina Andriţa: Nu aş putea să spun că este o problemă, costumele mi le face mama mea sau le iau de la bătrânele din sat care încă mai cos astfel de costume.

Reporter: Având în vedere că practici dansurile populare, ştii să joci specific fiecărei zone?

Mădălina Andriţa: Ştiu să joc toate dansurile specifice zonei Gorjului pentru că domnul Ionel Traian a vrut să ne axăm mai mult pe această zonă.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: