Vrea să picteze o biserică, deşi are doar 18 ani

Cristina Nuţă are 18 ani, este elevă la Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Târgu Jiu şi putem spune că este o valoare încă nedescoperită a oraşului, datorită talentului ei de a picta. Deşi are peste 50 de picturi deja terminate, tânăra nu a urmat niciun curs de pictură sau arte plastice şi este călăuzită în viaţă de un vis mai puţin obişnuit pentru vârsta sa.

Reporter: Cum ai descoperit că ai talentul de a picta?

Cristina Nuţă: Ca toţi copiii, când sunt mici le place să deseneze. Aşa am început şi eu, desenam toate spaţiile goale de pe Abecedar şi apoi, cu timpul, tot simţeam nevoia să desenez.

Reporter: Ce înseamnă pentru tine pictura?

Cristina Nuţă: Pictura este pentru mine un mod de a mă exprima, un mod de viaţă, întotdeauna îmi găsesc liniştea când pictez, nu cred că aş renunţa vreodată, ba chiar mă gândesc să fac şi o carieră din asta.

Reporter: Ce materiale foloseşti, ai anumite secrete?

Cristina Nuţă: Folosesc materiale obişnuite, nu am materiale scumpe, acuarele în ulei, coli A3 şi A4, cumpăr pensule dar nu întotdeauna se potrivesc picturii pe care o am eu de realizat aşa că mai tai din ele, le mai subţiez, mai folosesc şi lucruri neobişnuite cum ar fi scobitori pentru a picta obiectele ce trebuie să pară la distanţă în pictură, chiar şi degetul câteodată.

Reporter: Câte lucrări ai până în prezent?

Cristina Nuţă: Având în vedere că pictez de când eram mică, am foarte multe nu mai ştiu exact numărul dar cred că am mai mult de 50 de picturi doar pe coli, pentru că eu mai pictez şi pe sticlă, pe piatră, în creion, am făcut chiar şi o mască, care reprezenta faţa lui Ilie  Moromete, din pământ amestecat cu lut pe care le-am luat de la ţară şi pe care o am expusă la şcoală.

Reporter: Este un hobby costisitor pentru tine?

Cristina Nuţă: Nu, nu este deloc costisitor poate şi pentru faptul că nu folosesc eu materiale foarte bune, eu nu pictez pe pânză, nu am cele mai profesioniste pensule, singurele lucruri pe care dau banii eficient sunt colile şi acuarelele.

Reporter: Ce fel de picturi realizezi tu, ce reprezintă ele?

Cristina Nuţă: Este important de ştiut că eu nu pictez după modele, totul e doar imaginaţia mea, şi am tot felul de picturi, nu pictez ceva anume, am şi picturi religioase şi de dragoste, portrete, chiar şi peisaje doar că eu nu concep în picturile mele un peisaj fără viaţă, întotdeauna asociez peisajului un animal, un ţăran cu o turmă de oi, un peisaj fără viaţă mi se pare sec.

Reporter: Care sunt pictorii tăi preferaţi?

Cristina Nuţă: Îmi plac foarte mult Leonardo Da Vinci şi Nicolae Grigorescu. Au picturi într-adevăr valoroase, par atât de reale.

Reporter: Care este visul tău cel mai mare legat de pictură?

Cristina Nuţă: Am o dorinţă pe care nu ştiu dacă mi-o voi putea îndeplini vreodată şi anume aceea de a picta o bisericuţă. Mi-ar plăcea foarte mult să merg într-un sat mai îndepărtat unde tradiţiile sunt la ele acasă şi să pictez o bisericuţă alături de ţăranii de acolo. Nu aş avea nicio pretenţie materială, doar să am unde să stau şi să mă lase să pictez. Atunci m-aş simţi un om împlinit pentru că îmi place foarte mult viaţa la ţară şi ar reprezenta foarte mult pentru mine această ocazie.

Reporter: Până în acest moment ai organizat vreo expoziţie doar cu picturile tale?

Cristina Nuţă: Nu am organizat nicio expoziţie doar că am participat la mai multe concursuri cum ar fi „La pământul grădina mea” de asemenea un concurs cu ouă încondeiate de Paşti unde am luat locul 2, diverse expoziţii prin şcoală, simpozioane la bibliotecă şi în şcoală. Însă ar exista un proiect cu o expoziţie numai a mea dar cu pictură pe piatră. Să vedem acum dacă o să aibă loc.

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: