Lacrimi de râs și sfinți

Vin sfintele Paști. Obiceiurile din străbuni, pline de logică și de însemnătate, abia așteaptă să-și urmeze cursul. Babele își montează genunchierele și cotierele, că iar or să le pună Doamne-Doamne la dat ture de biserică în genunchi, la miez de noapte. Țăranii care n-au chef să iasă până la cișmeaua din curte ca să se spele pe picioare se pot duce la popă. În gesturi simbolice amintind de mântuitor, preoții din întreaga țară îi spală astăzi pe picioare pe enoriași. Păcat că, din ce-am citit noi prin cartea aia groasă, Iisus n-a făcut decât să-i spele pe picioare pe apostoli. Că, dacă îi și epila, aveam și noi câteva colege prin redacție care ar fi vrut să se programeze mâine seară la Biserică, pe la cinci, în vederea iminentei intrări în perioada de păcat de după post. Mi-e și groază când mă gândesc că iar se vor duce toți prietenii mei în noaptea de Înviere să se lupte cu toți credincioșii ca să ia niște bucățele de alea mici de pâine uscată cărora noi le zicem ”Paște”. ”Ai luat Paște-”. ”Am luat”. Și dă-i cu coaja pe gât. Când or să bage ăștia și brânză și ceapă sfințită, mă bag și eu. Că vin bisericesc știu unde să găsesc, mulțumesc.

Altfel, preoții, săracii, aflați în febra pregătirilor pentru interminabilele slujbe, au necazuri mult mai lumești: telefoanele mobile și, în general, tehnologia care tinde să subestimeze forța originară a tradiției. Mai exact și fără cuvinte mari: e o nouă modă la tembelii ăia de enoriași să facă poze cu mobilul și să filmeze/înregistreze slujba de înviere. Și, ce e cel mai rău, le fac și cu blitz, de uită părințelul unde a rămas cu versurile și se trezește cu memorii la Cel de Sus din partea rivalilor care vor să-l sape. Să-l sape la figurat, Doamne iartă-ne.

În general, există o atmosferă destinsă în care se petrec anul acesta sărbătorile, una care contrastează puternic cu seriozitatea și scrupulozitatea tradițiilor creștine. Cu bucurie observ cum biserica e tot mai inadecvată și e nevoie urgentă de o biblie și niște obiceiuri noi, să aibă și enoriașii cu smartphone-uri ce filma și ce să-i atragă. Da, iar a vorbit Diavolul prin tastatura mea. Spuneți-i serie de blasfemii purificatoare. Și acum mă duc să mănânc niște carne. Adevărat va fi înviat!

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: