Lădaru: O să intrăm în imposibilitatea de a plăti certificatele, asta e clar

Președintele Sindicatului Liber din EMC Roșia, Cristi Lădaru, a vorbit într-un interviu la Radio Infinit despre probmele Complexului Energetic Oltenia.

Reporter: Credeți că Ministerul Apelor își bate joc de Cariera Roșiuța, prin faptul că nu aprobă defrișările?

Cristi Lădaru: Dacă ne uităm în trecut, nu numai Cariera Roșia e batjocorită, toate carierele miniere din Oltenia. Vin în presă cu tot felul de declarații, că se fac toate eforturile să funcționeze CEO mulți ani de aici înainte, dar ei nu respectă nici hotărâri de guvern date. Avem hotărâri date de cel puțin un an, iar la Roșia nu s-a tăiat nici măcar un copac. Când domnul secretar de stat Vișan vine în vizită la termocentrala din Rovinari și spune că viitorul va fi al termocentralelor pe gaz, noi ce să mai credem? Energia produsă pe cărbune este afectată creșterea certificatelor de carbon care la ora actuală costă 25 de euro/MWh. Vă dați seama, este vorba de 42% din cifra de afaceri, ori în condițiile astea noi nu avem niciun viitor. Suntem acum așa cum era Hunedoara acum 10-12 ani. O să intrăm în imposibilitatea de a plăti certificatele, asta e clar.

Rep.: Doar problema certificatelor de carbon este presantă?

C.L.: Nu se fac investiții. Nimeni la ora actuală nu mai investește în energia pe bază de cărbune. Să fim realiști, ne cârpim cu ce avem. Asta e situația la ora de față. Degeaba sunt hotărâri de guvern, dacă există o întreagă birocrație până la finalizarea exproprierilor.

Auzim aceeași placă în fiecare an. Problemele sunt din 2015 încoace, nu de anul trecut. La nivel de ministere sunt puși politicieni care nu au de-a face cu problemele Complexului Oltenia.

Rep.: Nu-i mai credeți nici pe cei de la conducerea companiei, nici pe cei de la ministere?

C.L.: Ne-am săturat de politicieni din ăștia care vin doar când au campanii electorale. Vă dau exemplu legea pensionării. A trecut de Senat la 1 aprilie, cu promisiuni din partea PSD că va trece până pe 10 mai și de Camera Deputaților. Nici la ora actuală, când vorbim, nu a fost depusă în comisia de la Camera Deputaților. În plus, guvernul a dat un aviz negativ reducerii vârstei de pensionare de la 57 la 55 de ani.

Rep.: Credeți că se va mai aproba vreodată o lege pentru reducerea vârstei de pensionare în minerit?

C.L.: Viitorul este sumbru, nu ne mai luăm după declarații politice. Câtă vreme au anunțat trecerea unor grupuri pe gaze, asta înseamnă închiderea unor perimetre miniere. Astea sunt pur politice, vin și promit în campanie și gata.

Vizualizări: 1,266

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: