Manu Tomescu: S-ar putea să fie singura soluție pe care o mai avem

Liderul sindical Manu Tomescu numără în continuare zilele care au trecut de la alegerile parlamentare din 2016, atunci când politicienii de toate culorile politice au promis mixul energetic. Ar fi acum ultima soluție de salvare a Complexului Energetic Oltenia, spune Manu Tomescu, care a numărat mai bine de 900 de zile în care s-ar fi putut face ceva, dacă s-ar fi dorit. Reprezentantul Sindicatului Energia Rovinari a vorbit într-un interviu la Radio Infinit despre problemele companiei.

Reporter: Încă mai vorbiți despre mixul energetic, mai este o soluție de actualitate?

Manu Tomescu: Este una dintre puținele soluții care ne-ar ajuta, dacă nu singura care ne-ar ajuta să ne păstrăm locurile de muncă. Dacă am ajuns să muncim numai să plătim aceste certificate și tot nu facem față, atunci soluția este să se reorganizeze compania noastră, așa cum au promis politicienii. Să funcționăm într-un mix energetic așa cum au toate țările din Europa cu care noi concurăm în piața de energie.

Rep.: Au promis politicienii, dar nimeni nu crede că vor face așa ceva vreodată. Mai degrabă pare că vor să termine cu energia pe cărbune.

M.T.: Așa se pare, dar ținând cont că noi trăim și muncim aici în Gorj, iar dumnealor sunt parlamentari și lideri politici de Gorj, cred că ar trebui să fie primii care să militeze pentru așa ceva. Eu nu fac decât să le aduc aminte că au promis mixul energetic când și-au luat mandatele în acest parlament, iar dacă nu fac asta, nouă ne este din ce în ce mai greu. Toată lumea vorbește, toată lumea își dă cu părerea în ceea ce privește mineritul și energia.

Rep.: Secretarul Doru Vișan a și spus că mai trebuie ținut până în 2030 Complexul Energetic Oltenia, energia pe bază de cărbune.

M.T.: Noi am putea fi până la urmă de acord și suntem conștienți că toate au un final. Dar, dacă mai au nevoie 10-11 ani de noi, să ne lase în timpul ăsta să muncim și noi în condiții decente, pe niște salarii decente. Nu să facă din noi niște sclavi moderni, adică să ne ducem la muncă doar să plătim aceste certificate. Orice taxă pusă pe companie este o taxă pusă pe umerii minerilor și energeticienilor. Ați văzut în ce condiții muncim, în condiții grele, cu noxe care ne afectează starea de sănătate.

Rep.: Cum văd starea asta de nesiguranță salariații de la Termocentrala Rovinari?

M.T.: Vă dați seama că este o stare de tensiune. Oamenii acum citesc presa, se informează, văd declarații și sunt îngrijorați, pentru că nu au alternativă.

Vizualizări: 1,476

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: