Lafarge şi Macofil vor plăti dublu pentru apa industrială

Operatorii economici din Târgu Jiu vor plăti anul acesta apa industrială consumată la un preţ dublu faţă de cel practicat până în prezent. Preţul pentru un metru cub a fost majorat de la 0,5 lei fără TVA la 1,2 lei fără TVA. Conform conducerii Aparegio, operatorul regional de furnizare a apei, la nivelul municipiului Târgu Jiu sunt trei societăţi afectate de majorare, printre care şi fabrica de la Bârseşti. 

Macofil, Lafarge şi Simcor Var sunt cele trei societăţi din Târgu Jiu care vor fi afectate de majorarea tarifului la apa industrială consumată. Toate acestea au un consum lunar total de circa 20 mii metri cubi de apă industrială, ceea ce înseamnă că operatorul regional va încasa lunar 24 mii lei de la acestea faţă de 10 mii cât încasa până acum. În trecut, tariful se stabilea prin negociere directă. În urma unei verificări din partea ANRSC s-a impus aprobarea acestor tarife şi prin hotărâre de consiliu local.

Conducerea Aparegio spune că majorarea s-a produs din cauza scăderii consumului de apă brută folosită de cei trei operatori economici. „Este o majorare care vine după vreo 5 ani, ultima dată actualizarea tarifelor s-a făcut în 2008-2009. Pe atunci consumurile erau şi mult mai mari, de ordinul a 40-50 mii metri cubi. În momentul în care apa distribuită este mai mică cantitativ dar cheltuiala pentru întreţinerea reţelei, la personalul de exploatare, rămâne fix, prin raportul cheltuială la cantitate rezultă un tarif mai mare. Plăteau apa la nivel la care Apele Române o percepeau de la noi, dar acolo intră cheltuieli suplimentare legate de întreţinerea reţelei care are mai bine de 50 de ani”, a spus Ion Popescu, directorul general al Aparegio.

Au restanţe la Aparegio

Două dintre societăţile care vor fi nevoite să suporte noul tarif înregistrează deja restanţe la plata facturilor emise de Aparegio. Macofil are de achitat o datorie ce depăşeşte 16 mii lei, iar Lafarge de peste 5 mii lei. Printre societăţile care înregistrează datorii la operatorul regional se mai numără: Transloc-299 mii lei; Succes-142 mii lei (de obicei facturile se achită prin compensare cu o anumită cantitate de energie); Hidroconstrucţia- 25 mii lei, Confecţia-11 mii; Complexul Hotelier Gorj-18 mii; Avi Instant- circa 79 mii lei (pentru depăşirea poluanţilor din apa uzată); DBM Impex SRL (Dolce Vita)- peste 11 mii lei; Expres Transport (Autogara Tg. Jiu)- aproape 5 mii lei.    

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: