Lanţ uman pentru apărarea bisericii din Comăneşti

Localnicii din Comăneşti continuă să se opună mutării uneia din bisericile existente în cătunul respectiv la Craiova, vinerea trecută oamenii strângându-se în jurul micuţei Case a Domnului pentru a forma un lanţ uman. Ca formă de protest au tras clopotul de mai multe ori pentru a suna mobilizarea, ca pe vremuri, zeci de oameni în vârstă, pentru că bătrânii formează majoritatea populaţiei, luându-se de mână şi spunând că nu vor lăsa pe nimeni să se atingă de bisericuţa veche de trei secole şi jumătate.

Sătenii din Comăneşti s-au strâns vinerea trecută la biserica pe care primăriţa Olguţa Vasilescu o vrea într-un parc din Craiova. În satul ce ţine de Primăria Târgu Cărbuneşti oamenii au venit pentru a semna tabele prin care se opun iniţiativei autorităţilor din Bănie, dar şi pentru a forma un lanţ uman, menit să arate solidaritatea lor şi decizia de a nu renunţa aşa uşor la lăcaşul de cult. Ar fi a treia biserică din sat ce ar urma să fie strămutată, alte două fiind deja luate, una dintre ele ajungând tot la Craiova, iar alta la Sibiu. „Ne vom opune în continuare, să vedem dacă trec peste noi cu macaralele. Cum să ne ia biserica? E posibil aşa ceva? Toată lumea din sat ştie că stră-străbunicii mei au dat pământ aici ca să se facă biserică şi să fie şi pentru stră-strănepoţii noştri. Păi noi ce facem, să îi lăsăm să ne-o ia? Avem morţii îngropaţi aici. Când venim la ei să le aprindem o lumânare la ce ne mai rugăm?”, spunea Viorica Bucă.

Vecina ei, Cireşica Baldovin, a menţionat că are rude îngropate sub biserică pentru că au slujit slujbe aici în trecut, din mijlocul oamenilor lipsind acum tocmai preotul din sat. „Nu se poate ca lumea asta mare să ne lase de izbelişte şi să vină să ne ia unii biserica pentru că le trebuie. Ce, nu mai sunt meşteri în ţara asta care să le facă şi lor una? Străbunicul meu e mort aici de 300 de ani. A slujit la biserică şi am auzit că e îngropat sub biserică, jos. Păi e posibil să ne facă cineva aşa ceva? Noi aveam linişte aici şi asta vrem în continuare”, s-a plâns femeia.

Le-o ia Olguţa

Oamenii nici nu vor să audă de demersurile făcute de Primăria Craiova, chiar dacă autorităţile din Bănie vor să aranjeze oraşul în aşa fel încât să devină capitală culturală europeană în 2021. O bătrână de 80 de ani din Comăneşti a înşirat o listă cu neajunsurile din localitate, satul mai având acum doar bisericile, şi ele pe cale de a se împuţina. „Cum să ne ia biserica la care venim să ne rugăm? Nouă canalizare nu ne-au făcut, asfalt nu ne-au pus, şcoala au închis-o, ce ne mai lasă aici? Să ne ia şi pe noi şi să ne ducă la Craiova să stăm cu biserica dacă tot vor să aibă grijă de ea acum. Când era pe punctul de a se dărâma singură nu a venit nimeni să dea un ban, acum au nevoie de ea şi au şi bani”, a spus bătrâna, convinsă că acum biserica, dintr-o dată, e bună pentru toată lumea.

Acoperişul acesteia a fost reabilitat în urmă cu ani de zile de localnici, după ce una dintre fiicele satului, plecată la Ploieşti şi devenită acolo om de afaceri, a revenit acasă împreună cu meşterii care să se priceapă în tainele şindrilei. Domnica Mladin a fost vineri printre protestatarii care se opun mutării bisericii. „Soţul meu a stat cu muncitorii vara, la 40 de grade, timp de două săptămâni, pe acoperiş pentru a pune şindrila. Noi am adus muncitori din ţară, meşteri care să se priceapă la lucrare, iar oamenii din sat le-au asigurat cazarea şi masa. Nimeni altcineva nu a venit atunci să ajute. Acum pot doar să vă spun că sunt profund dezamăgită de atitudinea bisericii în această chestiune. Aceasta este o biserică tradiţională, în care sufletul nostru se regăseşte şi la care ne rugăm cu drag, nu chiciurile cu termopane şi tot felul de culori care se fac peste tot şi pentru care se găsesc bani. Noi ţinem la biserica aceasta pentru că este a oamenilor de aici”, a explicat Domnica Mladin.

Blochează utilajele

Oamenii susţin că nu vor lăsa nici un utilaj să se apropie de biserica lor, având în plan chiar să blocheze uliţa dacă vor vedea macarale sau maşini care vor veni să transporte lăcaşul de cult. Primarul din Târgu Cărbuneşti, Viorel Mihai Mazilu, e de părere că „o discuţie amiabilă” ar fi putut să dezamorseze starea de acum dacă era purtată la timp. Şefii Primăriei Craiova s-au înţeles cu cei ai Mitropoliei Olteniei peste voinţa localnicilor şi aşa s-a ajuns la nemulţumirile din prezent, nemulţumiri amplificate şi de faptul că preotul din sat nu s-a solidarizat cu oamenii. Părintele i-a lăsat pe săteni de izbelişte, preferând să respecte ordinele primite de la Craiova, motiv numai bun pentru localnici să îşi aducă aminte de taxele mari pe care le au de plătit atunci când au nevoie de serviciile religioase ale preotului.

protest_biserica_comanesti_1

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: