Gorjenii se opun mutării bisericilor de lemn în Craiova

Scandal în satul Comăneşti din oraşul Târgu Cărbuneşti, unde localnicii au aflat că autorităţile au cedat Primăriei Craiovei biserica de lemn, veche de 200 de ani. Oamenii spun nu vor să-i lase să o ia şi că vor strânge semnături pentru a împiedica strămutarea bisericuţei. Judeţul Gorj a cedat Craiovei trei biserici de lemn, cu o mare valoare istorică şi arhitecturală. În plus, acum două zile, Consiliul Judeţean a aprobat acordarea sumei de 4 milioane de euro pentru sprijinirea Craiovei în cursa pentru a deveni capitală culturală europeană.

Scandal la Comăneşti, în Târgu Cărbuneşti, unde localnicii au aflat că autorităţile au dat biserica de lemn din sat. Gorjul a dat în total trei biserici: două de la Cărbuneşti - Comăneşti şi Pojogeni - şi una de la Pocruia- Tismana. Cele trei biserici vor fi relocate şi restaurate pe banii primăriei Craiova. Pentru relocarea fiecărei biserici, Primăria Craiovei cheltuieşte câte 16.800 de lei plus aproape un milion de lei pentru restaurarea lor. Biserica de la Pocruia din Tismana datează de la 1807 şi este înscrisă în Lista monumentelor istorice, Biserica de la Pojogeni din Vai este din 1770 şi nu este monument istoric, dar Craiova va face demersurile necesare pentru includere, iar cea de-a treia, biserica de la Comăneşti, este monument şi datează din anul 1798.

Joi, câţiva locuitori s-au strâns în faţa bisericuţei pentru a pune la cale acţiuni de blocare a strămutării monumentului istoric. Biserica este situată în cimitirul din sat. „N-au cum să o ia de aici, noi nu-i lăsăm, asta e de când moşii şi strămoşii noştri“, susţine un localnic. „Doljul să-şi vadă de monumentele lor acolo la Dolj şi să lase…. Să ia din altă parte, de la Olt dacă le vine bine, nu de la Gorj“, completează o altă persoană.

Consilierul Constantin Cocheci, preşedintele Comisiei de Cultură din cadrul Primăriei Târgu Cărbuneşti, susţine că a crezut că e o glumă că biserica va fi strămutată şi că va începe o campanie de strângere de semnături. „Tot satul nu este de acord şi vom face demersuri, sper că în câteva zile voi avea toate semnăturile adunate şi le voi înainta şi la primărie şi la Consiliul Judeţean. Eu am crezut la început că totuşi e o glumă, dar văd că au luat-o în serios“, a spus acesta. De asemenea, la primărie nu ştia nimeni de acest demers.

REACŢIE

Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, a declarat presei că bisericile „sunt ca nişte căsuţe“ şi nu au o valoare culturală foarte mare şi că autorităţile locale din Gorj nu au grijă de ele.

scandal_biserica_stramutata_4

scandal_biserica_stramutata_2

scandal_biserica_stramutata_1

Vizualizări: 230

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: