Lecţii de limba română pentru „stranierii“ de la Pandurii

Fotbaliştii de la Pandurii au început deja cursurile de limba română cu două profesoare de portugheză şi de engleză, angajate de club special pentru a-i învăţa pe cei cinci jucători străini prezenţi acum în lot limba în care vorbesc toţi colegii lor. Probleme mai grave de comunicare au Cardoso, Tremonti, Raskovic şi Alnoudji, portarul Mingote reuşind să mai înveţe româna în anul petrecut la Pandurii, la fel ca şi Arrieta care se descurca destul de bine în limba română atunci când a plecat în Spania pentru operaţie. În absenţa lui Arrieta, doar ceilalţi cinci „panduri” învaţă în aceste zile să comunice în limba română.

Antrenorul Sorin Cârţu a solicitat de mai mult timp ca jucătorii săi să înveţe limba română, având probleme de comunicare cu unii dintre aceştia care nu cunosc bine nici o limbă străină de circulaţie internaţională. Cele mai mari probleme le are cu Cardoso, care în afară de portugheză nu comunică decât prin semne sau prin puţinele cuvinte pe care le ştie în română. „Cum să mă înţeleg eu cu acesta, dacă nu vorbeşte nici o altă limbă decât pe a lui-”, se întreba antrenorul Cârţu când a venit la Târgu Jiu, la câteva zile după aceea găsind o cale de a comunica şi cu Cardoso, pentru că la echipă a ajuns antrenorul cu portarii Silviu Lung, care cunoaşte şi limba portugheză. Cardoso deja face progrese la învăţarea limbii române, pe care spune că o înţelege de la telenovele, dar se exprimă mai greu când e să şi pronunţe unele cuvinte.

Cel mai bine pregătit este portarul Mingote care vorbeşte destul de bine în română, înţelegând cam tot cei se spune, el având şi cea mai mare vechime la echipă şi jucând şi cele mai multe meciuri în precedentul sezon. Şi spaniolul Arrieta reuşise să înveţe destul de bine limba română, el acordând deja înainte de a pleca în Spania în limba română.

Primii care au început deja săptămâna trecută orele de limba română sunt Tremonti şi Cardoso, cei doi fiind accidentaţi în ultima perioadă şi rămânând acasă în timp ce echipa a plecat la Iaşi. Pentru ei a venit la ore o profesoară de limbă portugheză, aceştia efectuând deja patru ore până acum. De azi vor începe cursuri de limba română sârbul Milanco Raskovoic, dar şi camerunezul Nicolas Alnoudji, care vor avea la dispoziţie o profesoară de limba engleză pentru a învăţa româna din engleză, ambii fiind vorbitori ai acestei limbi. Raskovic a cerut încă de la Iaşi să vorbească cu profesoara de engleză, după ce a observat că alţi doi colegi ai săi au început orele şi învaţă limba română.

Până când străinii din lot vor vorbi româneşte, antrenorul Sorin Cârţu este nevoit să mai comunice cu ei în engleză şi franceză.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: