Legalizaţi marijuana sau ilegalizaţi alcoolul şi ţigările

Relativ recent, patru state americane au legalizat folosirea recreaţională a marijuanei: Alaska, Colorado, Oregon și Washington. La acestea se adaugă 19 state americane unde este permisă vânzarea marijuanei ca medicament, pe reţetă.

Nu, legalizarea cannabisului (un ”drog” mult mai puțin periculos decât alcoolul sau tutunul) nu este un moft de tânăr boem care vrea să stea prăjit toată ziua. Este o idee bună din cel puțin alte două motive, ambele demonstrate în America recent (la fel ca și în țări care practic au dat ”liber” la consum, pe lângă Olanda, ca Germania, Chile, Cehia, Portugalia, Spania sau Uruguay). Acele două motive sunt:

1. În urma legalizării marijuanei în cele patru state americane, în special în Colorado, în 2015 traficul de droguri la graniță a suferit o scădere dramatică, de 70% (conform unui studiu citat de ABC), ceea ce se traduce printr-o lovitură grea adusă atât de periculoaselor carteluri.

2. Vânzările de peste un miliard de dolari (în 2015) de marijuana doar în Colorado au adus la bugetul de stat, sub formă de taxe și impozite, impresionanta sumă de 135 milioane de dolari. Bani care pot fi (și chiar sunt) folosiți pentru spitale, școli şi aşa mai departe.

Aşadar, nu e un moft, e aproape o necesitate, din punct de vedere economic, juridic şi chiar moral. E important să spunem că orice om de știință autentic confirmă că, în peste 10.000 de ani de când este folosită, marijuana nu a omorât niciodată pe nimeni. Da, ZERO MORȚI cauzate de intoxicare sau supradoză de marijuana, în zece mii de ani. De altfel, un studiu din 2009 realizat de reputata publicație American Scientist a demonstrat că e suficient ca un băutor de alcool să consume de 10 ori cantitatea obişnuită de alcool ca să moară din cauza asta, în timp ce la marijuana ar fi nevoie de o cantitate de 1000 de ori mai mare pentru ca intoxicația să fie fatală. Lucru, desigur, imposibil, pentru că să fumezi 1000 de jointuri te-ar omorî mai repede (cam pe la al 10-lea, lol) de la o supradoză de zahăr (munchies, tihihi), ca să nu zic că ar fi direct imposibil.

Lumea se schimbă și se schimbă în bine (legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, o strategie planetară unitară de combatere a încălzirii globale etc.). În general, e bine să ne uităm către vest pentru asta.

În ceea ce privește iarba, în America există un băiat care vrea să o legalizeze total. Și, surpriză, nu e Bernie Sanders (deși și Bernie a spus că el ar vota pentru legalizare, în calitate de cetățean, dar în calitate de președinte s-ar rezuma să permită statelor să-și stabilească propriile reglementări în domeniu). Mă refeream la America de Nord și este vorba, desigur, despre Justin Trudeau. Care tocmai a devenit și mai sexy cu chestia asta, nu-i așa, fetelor și gheilor?

Legalizați azi pentru o țară mai bogată, mai calmă și mai dezghețată.

Vizualizări: 322

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: