Lege care aduce zeci de milioane în bugetul CE Oltenia

Trei parlamentari de Gorj au iniţiat un proiect de lege prin care vor să scutească societatea Complexul Energetic Oltenia de la plata certificatelor verzi pentru energia consumată în carierele miniere. Compania are scutire de la plata certificatelor verzi pentru consumul tehnologic, dar acum este inclusă în această categorie doar energia consumată în termocentrale, nu şi cea din carierele miniere.

Proiectul de lege este iniţiat de senatorii Florin Cârciumaru (PSD) şi Scarlat Iriza (ex-ALDE), dar şi de deputatul Mihai Weber (PSD). Este vorba de un proiect de modificare a Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, în sensul exceptării de la plata certificatelor verzi a consumului de energie electrică pentru extracţia, prepararea şi manipularea cărbunelui.
Senatorul Florin Cârciumaru a spus că şi alte companii vor beneficia de această lege. „Această reglementare ar ajuta nu numai CE Oltenia, ci şi CE Hunedoara şi CET Govora, companii care înregistrează costuri destul de mari pentru plata acestor certificate verzi. Costul certificatelor verzi, aferent consumului exploatărilor miniere, conduce la creşterea preţului de vânzare la toate cele trei societăţi. Consecinţa acestui lucru este diminuarea cotei lor de piaţă şi implicit creşterea semnificativă a preţului energiei electrice la consumatorul final”, a spus Florin Cârciumaru. 
Senatorul de Gorj susţine că economia pe care o va face Complexul Energetic Oltenia va fi de zeci de milioane de lei. „În anul 2016, efortul financiar al CE Oltenia pentru îndeplinirea obligaţiei impuse de ANRE, de cumpărare a certificatelor verzi pentru consumul de energie electrică al exploatărilor miniere, a fost de peste 20 de milioane de lei, cu o pondere de 0,63% în costul unitar de 194,78 lei MWh, ceea ce pentru o energie electrică netă fără autofurnizare de 11,606 TWh înseamnă aproximativ 1,77 lei/MWh influenţă în costul unitar”, a explicat Cârciumaru.

Florin Cârciumaru a spus că va face demersuri care să ajute CE Oltenia şi în privinţa certificatelor de carbon. „În perioada următoare, voi depune o interpelare la prim-ministrul României pe tema certificatelor de carbon, al căror preţ este într-o continuă creştere, ceea ce afectează grav financiar Complexul Energetic Oltenia”, a spus Cârciumaru.

Vizualizări: 4,372

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: