Milioane de euro pentru vulcanizări. De ce se rup benzile!

Complexul Energetic Oltenia pune la bătaie peste un milion de euro pentru achiziţionarea unei instalaţii de vulcanizat benzile de cauciuc. Mai exact, 5,8 milioane de lei fără TVA. Alte 8,1 milioane de lei sunt alocate pentru materialul necesar executării vulcanizării la cald a covoarelor de cauciuc.

Un salariat al companiei a explicat într-un email trimis redacţiei de ce benzile de cauciuc se distrug mai repede. „Lucrez în Cariera Roşia din cadrul CE Oltenia şi aş dori să vă relatez o situaţie gravă de la nivelul carierei. Acum câţiva ani s-a pus în funcţiune un sistem de acţionare automată a benzilor transportoare. Toate benzile erau interconectate, viteza acestora era reglată automat cu ajutorul cântarelor electronice de bandă, oprirea şi pornirea, precum şi viteza acestora se făcea automat în funcţie de cantitatea transportată. Monitorizarea acestora se făcea online, un operator putea să vadă pe un monitor gigant starea tuturor reperelor din fluxul tehnologic, cantitatea de cărbune transportată şi toţi parametrii tehnologici. Această aplicaţie putea fi accesată de pe orice calculator, laptop, telefon inteligent de către personalul din conducerea companiei. Instalaţiile vechi (convertizoare de frecvenţă, motoare, reductoare etc.) au fost «casate», TONE de neferoase cred că au «ajuns» la fier vechi. În paralel cu această monitorizare se făcea şi monitorizare video cu circuit închis. În prezent, aceste instalaţii nu mai funcţionează, viteza de acţionare a benzilor este maximă, ceea ce duce la frecvente accidente tehnice, consum energetic foarte mare, uzura ridicată a rolelor şi tamburilor de acţionare şi frecvente spintecări de covor de bandă, care duc în final la costuri foarte ridicate. Cu instalaţiile vechi se putea regla viteza benzilor manual, acum viteza este foarte mare, ce duce la poluare cu praf de steril şi cărbune”, a scris salariatul Complexului Energetic Oltenia.

Salariatul mai spune că munca minerilor s-a dublat îl lipsa disciplinei tehnologice, situaţia fiind similară şi în alte cariere miniere.

Vizualizări: 3,277

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: